Cutremur cu magnitudinea 7 în estul extrem al Rusiei. Alertă de tsunami, un vulcan a erupt (Video)

Cutremur cu magnitudinea 7 în estul extrem al Rusiei. Alertă de tsunami, un vulcan a erupt (Video)

Un cutremur cu magnitudinea 7 a avut loc în Rusia, sâmbătă în estul extrem al Rusiei. US National Oceanic and Atmospheric Administration a emis o alertă de tsunami, nu și autoritățile ruse. Vulcanul Shiveluch din Rusia a erupt, din cauza seismului.

Seismul s-a produs în Marea Bering, la o adâncime de aproape 50 de kilometri, în largul peninsulei Kamceatka, la aproximativ 90 de kilometri est de oraşul Petropavlovsk-Kamchatsky, a informat United States Geological Survey (USGS), relatează AFP.

Cutremurul nu a provocat „pagube majore”, a raportat TASS. Cu toate acestea, „clădirile sunt în prezent examinate pentru posibile pagube, acordându-se o atenţie deosebită facilităţilor sociale”.

US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a emis o alertă de tsunami. „Sunt posibile valuri tsunami periculoase din cauza acestui cutremur pe o rază de 300 km de epicentru de-a lungul coastelor Rusiei”, a informat instituția.

ADVERTISING

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă nu a emis o alertă de tsunami ca urmare a cutremurului, a raportat TASS.

Vulcanul Shiveluch a erupt

În schimb, în urma cutremurului, a erupt vulcanul Shiveluch din Rusia, relatează agenția de stat TASS, citată de CNN.

„Conform evaluărilor vizuale, coloana de cenuşă se ridică până la 8 kilometri deasupra nivelului mării”, a raportat TASS duminică dimineaţa ora locală, adăugând că vulcanul a eliberat un jet de lavă.

Nu există informaţii despre persoane rănite, a precizat TASS.

ADVERTISING

Shiveluch este unul dintre cei mai mari vulcani din Kamceatka, cu o înălţime de 3.283 de metri. Este format din trei elemente: stratovulcanul „Old Shiveluch”, o calderă veche şi „Young Shiveluch” activ. Domul de lavă al „Young Shiveluch” are o înălţime de 2.500 de metri. Vulcanul este situat la intersecţia arcurilor insulelor Kuril-Kamceatka şi Aleutian, la o distanţă de 50 km de satul Kliuchi din districtul Ust-Kamchatsky şi la 450 km de capitala regiunii, Petropavlovsk-Kamchatsky.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇