Dosarul 10 August - Mai multe grupuri civice anunță proteste, azi, în București: "Ruşine Justiţia Română! Ne vedem la CEDO!"

Dosarul 10 August - Mai multe grupuri civice anunță proteste, azi, în București: "Ruşine Justiţia Română! Ne vedem la CEDO!"

Mai multe grupuri şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza miercuri, în faţa Tribunalului Bucureşti, un protest în legătură cu decizia acestei instanţe de a nu redeschide ancheta în Dosarul 10 august.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor civice anunţă că vor da România în judecată la CEDO.

„Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18:00, în faţa Tribunalului Bucureşti pentru a transmite următorul mesaj: ‘Ruşine Justiţia Română! Ne vedem la CEDO! Comunitatea Declic va lua toate măsurile legale pentru a ne îndrepta la CEDO împotriva României pentru modul injust în care a oprit cercetările şi pedepsirea vinovaţilor în Dosarul 10 august”.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a anchetei 10 august. Vinovaţii au scăpat astfel de cercetare, după ce sute de persoane au fost gazate şi bătute. Vom păstra distanţare socială şi vom respecta normele în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.

Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta 10 august a fost ucisă din faşă. Dosarul a fost închis definitiv, deşi DIICOT nu a făcut o anchetă corectă.

Niciun martor şi nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiţii, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă", se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.

Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18.00 în fața Tribunalului București pentru a transmite următorul mesaj: Rușine Justiția Română! Ne vedem la CEDO! #10august

Posted by Declic on Tuesday, March 2, 2021

La manifestaţie şi-au anunţat participarea mai multe organizaţii şi grupuri civice, printre care "Corupţia ucide", "Iniţiativa România", "Declic", "Evoluţie în Instituţie", "Geeks For Democracy", "Rezistenţa", "Reset Iaşi" şi Braşovul Civic.

Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august.

Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇