Doi noi senatori democraţi au depus jurământul miercuri, ceea ce face ca Partidul Democrat să preia controlul în camera superioară a Congresului american în chiar ziua inaugurării preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintelui Kamala Harris.
Aceasta din urmă a prezidat şedinţa Senatului în noua sa calitate, informează AFP.
Prin victoria celor doi, Géorgie Jon Ossoff şi Raphael Warnock, democraţii deţin acum în Senat 50 de mandate, la egalitate cu Partidul Republican. Constituţia îi conferă însă vicepreşedintelui puterea de a departaja, în cazul unui vot egal.
Fostă senatoare de California Kamala Harris a prezidat şedinţa în care cei doi senatori, precum şi cel desemnat să o înlocuiască, Alex Padilla, au depus jurământul.
Prima femeie vicepreşedinte al Statelor Unite a fost aplaudată la sosirea în hemiciclu. Apoi a râs în timp ce citea programul oficial al sesiunii de lucru în care apărea următoarea frază: „pentru a ocupa locul lăsat vacant prin demisia fostului senator Kamala D. Harris din California”.
Kamala Harris a depus jurământul și devine prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite
"A sunat ciudat", a glumit fostul procuror în vârstă de 56 de ani, provocând râsul audienţei.
Dolarul coboară la minimul ultimilor trei ani după ce democrații au preluat controlul Senatului american
Cei doi senatori din Georgia, primii democraţi care au câştigat în ultimii douăzeci de ani în acest stat conservator, fac istorie şi din alte puncte de vedere.
Un reverend devine primul senator de culoare din Georgia
Raphael Warnock, 51 de ani, pastor în fosta biserică a lui Martin Luther King din Atlanta, devine primul senator negru ales vreodată în statul Georgia.
Jon Ossoff este primul senator evreu al Georgiei, dar şi, la 33 de ani, cel mai tânăr senator democrat după Joe Biden, în 1973.
"Gândiţi-vă la drumul parcurs. La faptul că noi, candidaţii voştri în acest moment istoric, sunt tânărul fiu evreu al unui imigrant şi pastorul negru din amvonul bisericii lui Martin Luther King", obişnuia să repete Jon Ossoff în timpul campaniei electorale pentru a sublinia evoluţiile înregistrate în acest stat american marcat de stigmatul segregării.