CNSU a decis cumpărarea de urgență a 500 de concentratoare de oxigen pentru pacienții COVID. Guvernul demis trebuie să aprobe

CNSU a decis cumpărarea de urgență a 500 de concentratoare de oxigen pentru pacienții COVID. Guvernul demis trebuie să aprobe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat marți seară o hotărâre prin care autoritățile să cumpere de urgență 500 de concentratoare de oxigen de mare capacitate, pentru pacienții cu COVID în stare gravă.

CNSU precizează că dacă va fi nevoie și de altele, vor fi solicitate prin Mecanismul european de Protecție Civilă, activat azi de România.

”Facem precizarea că aceste produse vor fi achiziționate pentru completarea stocurilor deja existente, iar in condițiile în care situația în dinamică va impune creșterea numărului de concentratoare de oxigen de mare capacitate, acestea vor fi solicitate inclusiv prin Mecanismul european de protecție civilă”, potrivit CNSU.

ADVERTISING

Amintim că România a activat astăzi Mecanismul de Protecție Civilă, prin care cere ajutorul statelor membre UE. Potrivit lui Raed Arafat, țara noastră a solicitat ajutor pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii. Șeful DSU a spus că autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicita generatoare de oxigen pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale, însă iată că a decis să le achiziționeze.

În orice caz, pentru ca hotărârea Comitetului să poată produce efecte, ea trebuie adoptată de Guvern, iar în condițiile adoptării moțiunii de cenzură în Parlament, Guvernul este considerat demis și are puteri limitate. Potrivit Constituției, Guvernul Cîțu îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor administrative (cum ar fi plata salariilor pentru bugetari), până la depunerea jurământului de către membrii noului cabinet. Nu mai poate adopta ordonanțe simple sau de urgență.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România a înregistrat astăzi o creștere uriașă atât a numărului de infectări, cât și a deceselor Covid. Avem peste 15.000 de cazuri noi de Covid şi 252 de morţi. Doar 7 judeţe din ţară nu sunt roşii, iar în București, rata de infectare a trecut de 10 la mie. Totodată nu mai e niciun pat liber la ATI pentru pacienţii Covid.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇