România va activa astăzi Mecanismul de Protecție civilă al UE, pentru un medicament antiCovid. Am putea cere și generatoare de oxigen

România va activa astăzi Mecanismul de Protecție civilă al UE, pentru un medicament antiCovid. Am putea cere și generatoare de oxigen
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Şedul DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va activa, în cursul zilei de marţi, Mecanismul de Protecție civilă al UE, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

”Mâine (marți – n.red.) urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

ADVERTISING

Ministerul Sănătăţii va stabili în cursul zilei de marţi cantitatea necesară.

De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicita generatoare de oxigen pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.

De ce nu transportăm pacienți în străinătate

În plus, Raed Arafat a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.

”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de incendiu sau explozie.

ADVERTISING

În plus, a explicat Raed Arafat, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scute, nu patru – cinci ore.

”De transferat afară este o soluţie care poate fi discutată, dar nu poate să fie soluţia magică”, a mai explicat Arafat.

Acesta nu a exclus posibilitatea de a se solicta, la un moment dat, echipe din străinătate pentru România.

La 10 mai 2021, Consiliul UE a adoptat un regulament de consolidare a Mecanismului de protecție civilă al UE. Astfel, au fost alocate fonduri în valoare totală de 1.263 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027 și până la 2.056 de milioane de euro pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție civilă menite să contracareze impactul crizei provocate de Covid, prevăzute în Instrumentul de redresare al UE.

ADVERTISING

Mecanismul de protecție civilă a fost activat de peste 420 de ori începând cu 2001 și de 101 ori în 2021.

Cum funcționează Mecanismul

Atunci când un stat membru mobilizează Mecansimul de protecție civilă, Comisia Europeană trimite prompt o notă statelor participante, pentru a ști dacă e posibil să vină în ajutorul țării aflate în dificultate.

Statele participante anunță ce pot face, prin Sistemul de comunicații și informații de urgență, apoi Centrul de coordonare a răspunsului la situația de urgență, inima acestui mecansim, coordonează acțiunile de sprijin.

Citește și: „Avem de toate” poate repeta drama de la Constanța. UE poate ajuta rapid spitalele românești, care nu mai fac față cazurilor de Covid. De ce nu cerem ajutorul?

Iată cât de gravă este situaţia în ţară:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇