China a trimis avioane de luptă şi bombardiere deasupra Taiwanului. SUA au reacționat prompt

China a trimis avioane de luptă şi bombardiere deasupra Taiwanului. SUA au reacționat prompt

Avioane militare chineze, inclusiv 12 de luptă, au pătruns două zile consecutiv în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului, iar tensiunile cresc în zonă, relatează Reuters.

China consideră Taiwanul, condus democratic, ca teritoriu al său şi a intensificat în ultimele luni activitatea militară din apropierea insulei.

Însă acţiunile din acest weekend marchează o escaladare a acestora, cu avioane de luptă şi bombardiere trimise şi nu cu aeronave de recunoaştere care au fost în general folosite în săptămânile recente. 

China susține că își apără suveranitatea

Sâmbătă, opt bombardiere şi patru avioane de luptă chineze au fost remarcate în zona de apărare a Taiwanului, între Taiwan şi Insulele Pratas pe care le controlează în Marea Chinei de Sud. Alte 15 au zburat în aceeaşi zonă duminică, a anunţat Taiwanul.

Ministerul taiwanez al Apărării a spus că au fost trimise din China şase avioane de luptă J-10, patru J-16, două SU-30, un avion de recunoaştere Y-8 şi două aeronave anti-submarin Y-8.

Instituţia a adăugat că forţele aviatice taiwaneze au fost trimise să răspundă.

China nu a comentat, momentan. Anterior, a transmis că astfel de acţiuni au ca obiectiv apărarea suveranităţii ţării şi că sunt concepute ca un avertisment împotriva „complicităţii” dintre Statele Unite şi Taiwan.

Reacția SUA

Sâmbătă, SUA au cerut Chinei să nu mai pună presiune pe Taiwan şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de insulă şi dorinţa de a consolida relaţiile.

Duminică, armata SUA a transmis că un grup de portavioane americane condus de USS Theodore Roosevelt a intrat în zona disputată din Marea Chinei de Sud pentru a promova „libertatea mărilor”.

Statele Unite, ca multe alte ţări, nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar, prin lege, oferă insulei mijloacele necesare pentru apărare.

Administraţia Biden a afirmat că angajamentul său faţă de Taiwan este „solid”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇