Casa Albă reușește în ultimul moment să evite prima grevă feroviară din SUA din ultimii 30 de ani

Casa Albă reușește în ultimul moment să evite prima grevă feroviară din SUA din ultimii 30 de ani

Companiile de transport feroviar de marfă din SUA şi sindicatele care îşi reprezintă angajaţii au ajuns la un ”acord provizoriu” menit să evite prima grevă naţională a sistemului de căi ferate din ultimii 30 de ani, relatează BBC.

Acordul urmează unor luni de negocieri şi 20 de ore de discuţii în cursul nopţii referitoare la condiţiile de muncă. Preşedintele Joe Biden a salutat rezultatul drept ”o victorie importantă pentru economia SUA şi poporul american”.

Greva ar fi afectat milioane de americani şi ar fi costat economia aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi. De asemenea, ar fi perturbat serviciile pentru pasageri, deoarece multe dintre aceste trenuri circulă pe şine care sunt operate şi întreţinute de operatorii de marfă.

ADVERTISING

Acordul, care a fost anunţat joi, asigură că o grevă care trebuia să înceapă vineri după miezul nopţii nu va mai avea loc.

De asemenea, acordul include o creştere salarială de 24% şi bonusuri de 5.000 de dolari, precum şi modificări ale politicilor existente privind concediul, care a fost un punct crucial pentru lucrători.

”Acesta este o victorie pentru zeci de mii de muncitori şi pentru demnitatea muncii lor. Au câştigat şi merită aceste beneficii şi înseamnă enorm pentru ambele părţi”, a declarat Joe Biden.

ADVERTISING

”Am ajuns la un acord care va menţine sistemul feroviar critic în funcţiune şi va evita perturbările economiei noastre”, a adăugat el.

De trei ani au loc negocieri aprinse referitoare la contracte între conducerea căilor ferate şi cele zece sindicate care reprezintă peste 100.000 de angajaţi.

Zece sindicate au fost de acord cu cea mai recentă ofertă de contract, dar până joi, două dintre cele mai mari sindicate din ţară, care reprezintă inginerii şi conductorii, s-au abţinut.

Sindicatele s-au plâns că lipsa de personal şi politicile de participare la locul de muncă au creat programe dificile pentru personal.

ADVERTISING

Angajaţii spun că muncesc constant pe tot parcursul anului, fără să aibă concediu plătit în unele cazuri, chiar dacă nu se simt bine sau au alte urgenţe personale.

Peste un milion de americani au lucrat la căile ferate în anii 1950, dar industria are acum mai puţin de 150.000 de angajaţi, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii. Scăderea costurilor a dus la reducerea a aproximativ 45.000 de locuri de muncă în ultimii şase ani, punând presiune asupra celor care au şi-au păstrat locul de muncă.

Preşedintele Biden a sunat personal sindicatele şi companiile feroviare la începutul săptămânii. Secretarul Muncii, Marty Walsh, el însuşi un fost lider de sindicat, a obţinut înţelegerea după negocierile maraton.

Acordul va fi prezentat membrilor de sindicat pentru a fi supus unui vot de ratificare. Părţile au convenit, de asemenea, că în cazul în care votul eşuează, va exista o perioadă tampon înainte de a fi iniţiată o grevă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇