Au răsărit rachete pe acoperișurile Moscovei. Kremlinul pare să se pregătească de atacuri asupra capitalei (Foto&Video)

Au răsărit rachete pe acoperișurile Moscovei. Kremlinul pare să se pregătească de atacuri asupra capitalei (Foto&Video)

Sisteme de rachete concepute pentru a intercepta aeronavele și rachetele par să fi fost desfășurate deasupra mai multor clădiri administrative din centrul Moscovei, semnalând că Kremlinul se pregătește pentru un potențial, deşi puțin probabil, atac îndreptat asupra capitalei Rusiei.

Fotografiile publicate joi pe rețelele de socializare arată că un sistem de rachete Pantsir a fost instalat pe acoperișul unei clădiri cu opt etaje, folosită de Ministerul rus al Apărării, de-a lungul râului Moskva.

Un alt videoclip arată cum sistemul de apărare aeriană este ridicat pe acoperișul unei clădiri din districtul Taganka din Moscova, la câţiva km sud-est de Kremlin.

Aceste sisteme sunt utilizate pentru apărarea împotriva aeronavelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Armata rusă susţine că acestea ar putea fi folosite împotriva țintelor mai mici, cum ar fi dronele militare și comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aceste imagini ale sistemelor de rachete din Moscova au apărut cu o zi înainte ca oficialii occidentali ai Apărării să se întâlnească la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru a conveni asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include furnizarea de tancuri grele.

Americanii au promis deja un ajutor militar suplimentar de aproape 2 miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv un sistem antiaerian Patriot, menit să protejeze orașele ucrainene de rachetele rusești.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă oficialii ruși au emis avertismente înainte de întâlnire, încercând să descurajeze țările NATO de la furnizarea de arme mai avansate, susținând că acestea ar putea declanșa un conflict nuclear.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca începutul unui război nuclear”, a avertizat Dmitri Medvedev, fostul președinte devenit vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Oficialii militari ruși nu au confirmat instalarea sistemelor de rachete.

Cu toate acestea, mai multe instituții de presă ruse au raportat şi despre desfășurarea sistemelor de rachete S-400 cu rază lungă de acțiune la Moscova în ultimele săptămâni. Sistemele S-400 și Pantsir-S1 sunt adesea folosite în tandem.

ADVERTISING

Bloggerii pro-Kremlin susţin că apariția sistemelor de rachete la Moscova arată că acum conducerea militară rusă este preocupată de atacurile asupra propriilor orașe. „Înseamnă că [conducerea] înțelege perfect toate riscurile și înțelege că loviturile împotriva Moscovei și altor regiuni sunt doar o chestiune de timp. Este bine că începeți să planificați dinainte, nu după primele lovituri”, a scris Alexander Kots, un jurnalist rus proeminent care susține războiul din Ucraina.

În plus, apariția sistemelor de rachete defensive evidențiază lipsa de succes a Rusiei în război. Amintim că explozii misterioase au avut loc la baze militare din Crimeea și la mai multe baze aeriene utilizate de bombardiere strategice în adâncul teritoriului rus.

Oficialii ucraineni au spus, de asemenea, că au început să testeze drone cu rază lungă de acțiune, care pot zbura până la 1.000 km, ceea ce ar însemna că Moscova poate deveni o ţintă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇