Sunt toate semnele că Rusia se pregătește de război general: Ce vrea Putin în Belarus, a doua mobilizare și cine va apăra România Interviu video cu istoricul Cosmin Popa (II)

Sunt toate semnele că Rusia se pregătește de război general: Ce vrea Putin în Belarus, a doua mobilizare și cine va apăra România <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span> cu istoricul Cosmin Popa (II)

Întăririle pe care Rusia le construiește în zonele de graniță cu Ucraina, rețelele de apărare, ele nu sunt construite atât în perspectiva unei ofensive ucrainene în Rusia, ci sunt construite în perspectiva unui război general. Nu trebuie să ne păcălim cu gândul că Rusia își va epuiza imediat rezervele, ci să ne pregătim.

Cu toate că Occidentul se aștepta ca Rusia să intre în uzură, după pierderile pe care le-a suferit în Ucraina, ultimele acțiuni ale lui Vladimir Putin ne arată că e pregătit de un război general și de o insurecție și în Republica Moldova.

În momentul de față, Rusia, Putin au acceptat ideea unui război general. Atenție, noi nu am acceptat. Nu vă uitați că pentru ocuparea unui oraș care pare absolut insignifiant din punct de vedere strategic și oarecum este practic, cum este Soledar, au murit zeci de mii de oameni.  Acest lucru se va întâmpla și cu armata regulată, nu numai cu pușcăriașii lui Prigojin și nimeni nu va protesta în Rusia. Rusia, în momentul de față, se pregătește, repet, pentru acest război general. A acceptat această idee, își pregătește dispozitivul militar prin mobilizarea unor mase impresionante de soldați.

ADVERTISING

Există ceea ce se numește oboseala de război. În general, sondajele de opinie au început să reflecte oboseala europenilor, pentru că e și criza economică, pentru că tema intră în banalitate. Acum, noi știm ce înseamnă banalitatea răului.

Eu cred că există cel puțin două tipuri de percepții ale Ucrainei și ale războiului din Ucraina. Una este percepția vecinilor Ucrainei, care împart cu Ucraina o istorie comună, de unde și problemele aceste istorii, și cu totul alta este percepția țărilor mai îndepărtate.

Practic, lumea ar continua să se obișnuiască cu toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina, pentru că așa este natura umană. Practic, drama ucraineană este și ea un produs de consum mediatic pentru multă lume.

Din păcate, ar fi așa dacă n-am avea planurile Rusiei legate de acest război, pentru că în momentul de față Rusia se pregătește pentru un război general, ea nu se mai pregătește doar pentru continuarea războiului din Ucraina.

Întăririle pe care le construiește în zonele de graniță cu Ucraina, rețelele de apărare, ele nu sunt construite atât în perspectiva unei ofensive ucrainene în Rusia, ci sunt construite în perspectiva unui război general.

ADVERTISING

Ceea ce toți am știut arată că în momentul de față Rusia se pregătește de un război de o intensitate foarte crescută, de escaladare a acestui război. Primul val de mobilizați a fost cu siguranță cel puțin după standardul armatei ruse pregătit pentru acțiunile de război.

În februarie urmează un al doilea val de mobilizare, se pare că mult mai mare decât primul, ceea ce arată că are loc un pronunțat proces de pregătire pentru război a societății și a economiei rusești.

Putin este victorios în acest război pe care l-a dus cu societatea rusă. Pe termen mediu, nu ne putem aștepta la reacții colective critice la adresa politicii pe care o duce Putin, din partea rușilor.

Deci cred că putem să consemnăm falimentul moral al rușilor în acest moment sunt.

Eu, personal, aștept începutul fazei active a epurărilor politice din Rusia, pentru că este o rețetă care s-a dovedit eficientă în Rusia de atâtea ori, cea a epurărilor, cea a consolidării frontului intern pentru ducerea unor acțiuni de război ofensive pe plan extern. Iar tot ceea ce se întâmplă în momentul de față pledează pentru ideea unui război general pentru care Rusia se pregătește.

Rusia se pregătește de război general

Se pare că Occidentul s-a mai înșelat o dată, pentru că în primele luni de război, Occidentul consemna faptul că armata rusă este foarte slabă, înfrângerea părea a fi tot mai aproape, uzura Rusiei părea tot mai aproape și cu toate acestea vedem că Rusia, de fapt, își intensifică atacurile în ultima perioadă.

Mulți dintre noi s-au înșelat de foarte multe ori atunci când am analizat acțiunea sau am încercat să înțelegem acțiunile Rusiei. Problema uzurii și a lipsei de competențe în armata rusă este una aproape clasică, foarte puțină lume înțelege că, de fapt, armata rusă și-a început mai toate războaiele așa, și pe cele pe care le-a câștigat, și pe cele pe care le-a pierdut.

ADVERTISING

Absența rigorii în planificare, disprețul față de viețile soldaților, abundența tehnicii nefuncționale sunt constante ale performanței militare rusești pe acest fond, care se manifestă constant în funcție de alte circumstanțe.

Uneori, Rusia și-a câștigat războaiele, iar alteori și le-a pierdut. Dar ceea ce este clar este că Rusia a luptat tot timpul, indiferent dacă dacă a câștigat sau a pierdut, cu niște costuri umane imense. Disprețul față de viața omului este o trăsătură constantă a fenomenului politic rus. Deci practic, din acest punct de vedere, nu s-a schimbat nimic în momentul de față.

Rusia a identificat căi suplimentare de aprovizionare cu tehnologie. Sigur că relațiile cu India și cu China, politic, public, nu sunt excelente, nu sunt ceea ce spera Putin ca o să fie, însă ele există, iar comerțul cu aceste două țări mari, producătoare de tehnologie cu dublă aplicabilitate este unul înfloritor.

Nu trebuie să ne păcălim cu gândul că Rusia își va epuiza imediat rezervele.

Nu este genul de război cum ne-am obișnuit noi să vedem în filme, dar el nu este mai puțin distrugător. Iar în momentul de față ceea ce face Rusia prin transformarea regiunii de graniță între Belarus și Ucraina în platformă de lansare a atacurilor cu rachete are două obiective.

Primul e să crească distrugerile pe care le produce în Ucraina cu acest bombardament cu rachete.  Practic, pentru Rusia nu mai este important dacă ea se ocupă cu războiul sau cu terorismul. Au reușit să-și dezumanizeze adversarii, prezentându-i pe ucrainieni ca pe niște marionete ale Occidentului. Deci pentru ei nu e o problemă politică dacă sunt bombardate transformatoare, baze militare sau locuințe, e același lucru. Important pentru ei este să cultive teroarea în Ucraina și să frângă rezistența psihică a ucrainenilor.

Dar al doilea efect pe care îl vizează este obținerea unei reacții din partea Ucrainei. În mod logic, Ucraina ar trebui să bombardeze Belarus, pentru a îndepărta de la granițele sale acele baterii de rachete care sunt la 200 kilometri de Kiev, ceea ce le face practic imposibil de interceptat.

Tocmai acest lucru vor să-l obțină rușii, o reacție ucraineană care ar justifica intrarea Belarusului în război în deplină legalitate, inclusiv din perspectiva occidentală, ceea ce ar duce, fără îndoială, la o escaladare și o extindere a războiului mult peste granițele Rusiei și ale Belarusului.

Pregătesc același lucru și în Moldova. În Moldova pregătesc o insurecție care probabil va avea loc în primăvara acestui an, menită să destabilizeze țara și să reformuleze jocul politic acolo.

Și dacă știm, putem prevedea toate aceste mișcări ale Rusiei, ce se poate face, ce poate face Vestul? Ce poate face NATO mai mult, în afară de a trimite, iată, arme din ce în ce mai performante, Ucrainei?

Acest lucru este cel mai important, cel mai bun lucru pe care îl poate face Occidentul în momentul de față este să trimită Ucrainei cât mai repede și cât mai mult armament ofensiv. Acest armament ofensiv ar permite, într-o primă fază, respingerea pericolului de la granițele Ucrainei și ar determina cu siguranță o schimbare politică, o schimbare a planurilor politice și militare ale Rusiei.

În momentul de față, Rusia, Putin au acceptat ideea unui război general. Atenție, noi nu am acceptat. Nu vă uitați că pentru ocuparea unui oraș care pare absolut insignifiant din punct de vedere strategic și oarecum este practic, cum este Soledar, au murit zeci de mii de oameni.  Acest lucru se va întâmpla și cu armata regulată, nu numai cu pușcăriașii lui Prigojin și nimeni nu va protesta în Rusia.

Rusia, în momentul de față, se pregătește, repet, pentru acest război general.

A acceptat această idee, își pregătește dispozitivul militar prin mobilizarea unor mase impresionante de soldați. Gândiți-vă că mobilizarea, al doilea val al mobilizării, care probabil va începe în februarie va cuprinde populație între 18 și 30 de ani, ceea ce va însemna că la sfârșitul acestui val, Rusia probabil va mobiliza în jur de 2.000.000 de soldați, adăugându-i pe cei de acum.

Sigur că ei vor continua să moară în același ritm, dacă Ucraina va avea cu ce să se apere. Însă, repet, propaganda regimului rusesc pregătește populația acestei țări pentru un război general.

Noi nu suntem pregătiți pentru acest război.

În România se continuă aceeași politică a capului băgat în nisip în legătură cu perspectivele războiului și, cu părere de rău trebuie s-o spun, dacă vom fi martorii unui astfel de moment istoric, toți va trebui să facem câte ceva.

România nu va fi apărată exclusiv de către birocrația politică, de către serviciile speciale sau de către armata profesionistă. Va fi apărată de toată lumea. Deci eu m-aș baza mai mult pe populația acestei țări, pe pregătirea populației acestei țări, astfel încât ea să facă față oricăror momente, oricât de dramatice ar fi ele, și să evite cel puțin o panică inițial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇