Ucraina începe să primească armele grele din Occident. Într-o lună, două va avea una dintre cele mai bine dotate artilerii din Europa

Ucraina începe să primească armele grele din Occident. Într-o lună, două va avea una dintre cele mai bine dotate artilerii din Europa

Ucraina începe să primească armele grele pe care le cere insistent Occidentului de câteva săptâmâni, iar acest lucru ar putea schimba cursul războiului.

Statele Unite le vor trimite ucrainenilor lansatoare de rachete multiple M142 Himars de mare precizie, ca parte a unui noi pachet în valoare de 700 de milioane de dolari cu mai multe tipuri de arme şi ajutoare. Mai mult, Marea Britanie a anunţat că va trimite şi ea în Ucraina lansatoare M270, o versiune chiar mai avansată şi mai puternică a sistemului produs în SUA.

ADVERTISING

Anterior, Ucraina a primit 100 de obuziere de ultimă generaţie M777.

Livrate rapid şi în cantităţi mari, aceste noi ajutoare militare ar putea face o diferenţă semnificativă în războiul din Ucraina, arată Illia Ponomarenko, reporter pe apărare şi securitate pentru Kyiv Independent.

“Livrările masive nu numai că vor ajuta la suprimarea artileriei ruse de câmp, factorul principal din spatele câştigurilor sale pe câmpul de luptă, dar vor pava totodată drumul către o contraofensivă ucraineană ambiţioasă”, scrie Ponomarenko.

ADVERTISING

Atât Ucraina, cât şi Rusia se bazează în acest război pe artilerie veche, de producţie ex-sovietică, numai că, din punct de vedere cantitativ, Rusia este de departe în avantaj.

“Potrivit liderilor militari ucraineni, soluţia este obţinerea de cantităţi mari de armament occidental greu, mai avansat, mai eficient şi mai inteligent decât artileria de producţie sovietică a Rusiei”, continuă Ponomarenko. În schimb, dacă vorbim de transferuri în cantităţi mici, pe o perioadă extinsă, impactul nu va mai fi acelaşi în ceea ce priveşte respingerea  trupelor ruse. 

ADVERTISING

Printre ţările care ajută Ucraina cu echipamente militare se numără şi Franţa, care a trimis deja 12 obuziere autopropulsate CAESAR,  Cehia, cu aproape 30 de obuziere DANA-M2, Estonia şi Italia, ambele cu mai multe obuziere FH.70. De asemenea, Polonia s-a angajat să producă pentru Ucraina 60 de obuziere AHS Krab în următoarele luni.

Conform unor surse citate de presa germană, Germania intenţionează să furnizeze Ucrainei patru sisteme de rachete cu lansatoare multiplă MARS II din stocurile armatei germane.

“Se aşteaptă ca toate avantajele armelor occidentale combinate să suprime în mod eficient artileria rusă şi să o împingă dincolo de distanţa de la care poate trage asupra liniilor ucrainene”, notează Ponomarenko.

Experţii militari anticipează că prin iulie, august armata ucraineană va avea una dintre cele mai dotate artilerii din Europa.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇