Ziua 99 de război: Rusia a ocupat 20% din Ucraina, frontul se întinde pe 1.000 de kilometri

Ziua 99 de război: Rusia a ocupat 20% din Ucraina, frontul se întinde pe 1.000 de kilometri

Ucraina a intrat în a 99-a zi de război, iar Volodimir Zelenski a anunțat că 20% din teritoriul Ucrainei se află sub ocupație rusă, linia frontului se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri.

După trei luni de la începerea războiului, Angela Merkel, criticată pentru colaborarea cu Putin, a vorbit pentru prima dată despre invadarea Ucrainei.

Forțele ruse au preluat controlul asupra celei mai mari părți a orașului Severodonețk, însă ucrainenii au declanșat mai multe contraatacuri, reușind să îndepărteze forțele inamice de pe unele străzi și să ia câțiva prizonieri de război.

Civilii se adăpostesc într-un combinat chimic din oraș, iar guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a spus că autoritățile se tem că uzina poate conține încă materiale periculoase. Cu toate acestea, el a declarat că nu va deveni „al doilea Azovstal”.

Între timp, SUA și Regatul Unit trimit Ucrainei rachete și îi învață pe soldați să le folosească.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele de joi, 2 iunie, ziua 99 de război în Ucraina:

23:45 - Statul Major al armatei ucrainene anunță că Belarusul minează drumuri, poduri și păduri de la granița cu Ucraina, sub pretextul că astfel își „întărește granița”. În același timp, persistă amenințarea cu lovituri aeriene din această țară aliată a Rusiei, raportează The Kyiv Independent.

23:21 - Administraţia prorusă instalată de Moscova în teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunţat joi că va prelua controlul proprietăţilor aparţinând statului ucrainean, relatează AFP.

Măsura priveşte "terenurile, resursele naturale, infrastructurile sectoarelor strategice ale economiei". În zonă există și cea mai mare centrală nucleară din Europa.

ADVERTISING

23:03 - Bombardamentele din estul Ucrainei devin tot mai intense. Primarul din Sloviansk a făcut apel la cetățeni să evacueze orașul, care este o țintă a rușilor. Aici nu mai există nici apă și electricitate.

22:29 - Cyber Command, unitatea armatei americane specializată în piraterie informatică, a organizat operaţiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei în războiul declanşat de Rusia, a confirmat şeful comandamentului, potrivit CNN.

21:43 - Ucraina cumpără din Slovacia opt obuziere autopropulsate moderne Zuzana 2 de 155 mm, calibrul 52, cu tehnologia MRSI, care le permite să tragă mai multe obuze care ajung simultan la țintă.

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, care i-a mulțumit Zuzanei Caputova, președintele Slovaciei, precum și omologului său slovac, Jaro Norad.

21:02 - Viktor Medvedciuk, „nașul lui Putin”, este acuzat în Ucraina de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

20:31 - Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, dezvăluie că și-a donat UTV-ul Kawasaki Teryx (buggy) armatei, pentru misiuni de recunoaștere. El spune că obișnuia să participe cu el la curse, înainte de război, și că deja era modificat pentru condiții de luptă.

20:00 - Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio şi televiziune.

19:15 - Decizia UE de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, susţine Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept "autodistructivă" pentru Blocul comunitar. "Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene", anunță Ministerul rus de Externe.

ADVERTISING

18:50 - Turcia, Rusia, Ucraina și ONU au pregătit un un coridor pentru navele care transportă cereale, anunță agenția turcă de presă Anadolu citată de Nexta.

18:25 - Suedia va oferi Ucrainei un al patrulea ajutor militar în valoare de peste 95 de milioane de euro, constând în rachete antinavă și antitanc, puști de calibrul 12,7 mm și muniție, a anunțat ministrul de Externe Ann Linde.

18:00 - Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a fost inclusă pe lista de sancțiuni impuse de Trezoreria Statelor Unite. Compania Imperial Yachts, deţinută de Evgeni Kochman, dar şi miliardarul Alexei Mordashov şi violoncelistul Serghei Roldugin, vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, sunt vizaţi, de asemenea, de noile sancţiuni.

17:30 - Consiliul European a anunţat luni seară o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. Bruxellesul a decis eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT şi interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia. Liderii UE nu au ajuns la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă, iar livrările prin oleoducte vor continua. La obiecţiile Ungariei, Patriarhul rus Kiril nu a fost inclus pe lista persoanelor sancţionate.

17:00 - Senatul Irlandei a decis că invadarea Ucrainei de către Rusia este un genocid.

16:50 - Kievul ia în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată pe teritoriul ocupat de Rusia, dacă va pierde controlul operațiunilor, a anunțat un consilier al premierului ucrainean, citat de Reuters.

ADVERTISING

16:40 - Compania turcă Baykar oferă gratuit armatei ucrainene o dronă Bayraktar TB2 pentru care Lituania a strâns 5 milioane de euro din bani publici. Ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anushauskas, a anunțat pe Twitter că banii adunaţi vor fi folosiți pentru a cumpăra muniţia pentru dronă, iar restul vor fi oferiți în sprijinul Ucrainei.

16:20 - Voluntarii și oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autoritățile ruse în orașul Mariupol ocupat și în satele din apropiere sunt încarcerați și executați, potrivit consiliului municipal din Mariupol. Primarul unui sat a fost condamnat la 10 ani de închisoare și cel puțin un funcționar public a fost executat prin împușcare, a anunțat consiliul. Totodată, zeci de voluntari care au ajutat la evacuarea locuitorilor și au încercat să livreze alimente și apă în orașul blocat în martie și aprilie sunt reținuți în închisoarea din Olenivka.

16:00 - Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în subteranele combinatului chimic Azot din Severodonețk, puternic bombardat de forțele ruse, a declarat pentru CNN guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai. "Li s-a cerut să plece, dar au refuzat. Sunt și copii, dar nu mulți", a spus acesta.

15:40 - Pilotul cu cel mai important rang doborât în războiul din Ucraina este înmormântat în Rusia anunță BBC. Funeraliile generalului-maior Kanamat Botașev au loc în Karaciai-Cerchezia, în Caucazul de Nord, la câteva zile după ce acesta a fost doborât la bordul unui avion de vânătoare în Ucraina.

15:20 - Mai multe zone din regiunea Donețk sunt sub tirul constant de rachete, iar orașele Bakhmut și Sloviansk se numără printre localitățile bombardate, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful adminitrației militare din Donețk. El a spus că trupele ruse se mișcă pe direcția Liman-Izium pentru a captura Sloviansk și Kramatorsk. Cel puțin șapte oameni au fost uciși și zece răniți în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, a adăugat Kirilenko.

15:05 - Zelenski a cerut Occidentului, prin legătură video la Forumul GLOBSEC 2022 Bratislava, să-și intensifice livrările de arme către Ucraina pentru a împinge războiul dintre Kiev și Rusia către un "punct de inflexiune" care să-i permită să câștige, anunță Reuters.

14:40 - Belarus va organiza exerciţii militare în apropierea graniţei cu Ucraina în luna iunie. Anunţul Minskului a pus autorităţile ucrainene în alertă maximă cu privire la posibilitatea unui nou val de atacuri, relatează Euronews. Exerciţiile sunt programate să înceapă pe 22 iunie. Rusia nu a precizat dacă va lua parte.

14:30 - Kremlinul a confirmat că Valentin Iumașev, ginerele lui Boris Elțîn, a renunțat la rolul său de consilier al lui Vladimir Putin. Iumașev era un consilier neplătit, cu o influență limitată asupra procesului decizional al lui Putin, relatează Reuters.

14:10 - Rusia ocupă acum 20% din teritoriul Ucrainei, a spus Volodimir Zelenski într-o legătură video cu Parlamentul Luxemburgului. El a adăugat că linia frontului se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri, relatează The Guardian.

13:40 - Rusia anunţă că a oprit un aflux de mercenari străini care vor să lupte alături de armata Kievului, după ce le-a provocat "pierderi grele" în ultmele săptămâni, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, susţine că numărul combatanţilor străini prezenţi în Ucraina a fost "aproape înjumătăţit", de la 6.600 la 3.500, iar un "mare număr" al acestora "preferă să plece din Ucraina cât mai repede posibil".

13:10 - Garda Națională a Rusiei susține că unul dintre comandanții săi de brigadă a fost ucis într-o confruntare cu un grup de mercenari pro-ucraineni din care face parte fiul parlamentarului britanic Helen Grant. Sergentul Adam Bisultanov a fost ucis pe 26 mai în Donbas, "în timp ce își salva camarazii îndeplind o sarcină de luptă", arată comunicatul Rosgvardia citat de RIA Novosti.

12:55 - Ucrainenii au declanșat mai multe contraatacuri în Severodonețk, dar rușii încă dețin cea mai mare parte a orașului, anunță CNN. Contraofensiva trupelor ucrainene a reușit să îndepărteze forțele inamice de pe unele străzi și le-a permis apărătorilor să captureze câțiva prizonieri de război, a anunțat șeful administrației militare din Lugansk, Serghei Haidai. "Ei nu controlează întregul oraș, luptele continuă", a declarat el.

12:45 - Din noul pachet de ajutoare militare pe SUA îl va trimite Ucrainei fac parte patru sisteme HIMARS (lansatoare multiple de rachetă montate pe blindate uşoare), 1,000 de rachete antitanc de tip Javelin şi patru elicoptere de tip Mi-17. Pachetul mai include cinci radare anti-artilerie, două radare de supraveghere aeriană, 6.000 de alte arme anti-blindată, 15.000 de obuze de artilerie şi 15 vehicule tactice, a anunțat subsecretarul american al Apărării a Colin Kahl.

12:25 - Rușii au bombardat în cursul nopții două cartiere ale orașului Harkov. Un civil a murit și altul a fost rănit, a anunțat guvernatorul regiunii.

12:10 - Rusia a pierdut până acum 30.850 de militari, 1.363 de tancuri, 3.354 de vehicule blindate, 661 de sisteme de artilerie, 207 lansatoare de rachete, 210 avioane, 175 de elicoptere și 521 de drone, arată bilanțul estimativ anunțat azi de forțele armate ucrainene.

12:00 - Armata ucraineană a anunțat că rușii rămân fără drone și au început să folosească una care aparține Ministerului pentru Situații de Urgență.

11:50 - Fostul cancelar german Angela Merkel a rupt tăcerea asupra invaziei Rusiei în Ucraina. În primul său discurs public din acest an, ea a apreciat activitatea guvernului german, al UE, SUA, NATO și al altor state pentru găsirea unui mod "de a opri acest război barbar", relatează BBC.

Fostul cancelar a fost criticat pentru că în cei 16 ani de mandat a încercat să coopereze cu Putin, în special pentru acordul asupra gazoductului Nord Stream 2, proiect suspendat de succesorul său, Olaf Scholz.

11:15 - Arabia Saudită este gata să-și mărească producția de petrol dacă Rusia o va limita pe a sa din cauza sancțiunilor occidentale, relatează Financial Times.

10:55 - Cinci persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete în zona Liov, din vestul Ucrainei. Șeful căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamișin, a negat informațiile potrivit cărora rachetele rusești ar fi lovit un tunel-cheie și a spus că niciun lucrător feroviar nu a fost rănit.

10:40 - Peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, a declarat Volodimir Zelenski. Acesta a acuzat Moscova că duce "o politică criminală consecventă de deportare a cetățenilor noștri" în cele mai îndepărtate zone din Rusia.

10:30 - Trupele ruse încearcă să avanseze spre Lisiceansk dinspre Sud și Vest pentru a evita traversarea râului Doneț și atacurile ucrainene din timpul acestei operațiuni dificile. Rușii au obținut succese limitate până acum, arată Institutul pentru Studiul Războiului.

10:20 - Slovacia îi va oferi Ucrainei opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, în cadrul unui contract comercial semnat cu un producător de stat. Potrivit Reuters, armele au o rază de acțiune de 40-50 km, în funcție de tipul de muniție folosit.

10:00 - Cum se dau luptele din Severodonețk. Înregistrare realizată de camera video cu care este echipat un militar ucrainean:

09:50 - Rusia a preluat controlul celei mai mari părți din orașul estic ucrainean Severodonețk, confirmă cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării care precizează că rușii au înregistrat pierderi în această ofensivă. Râul Doneț e o barieră naturală, iar trecerea lui este vitală pentru trupele ruse. Armata ucraineană controlează posibilele puncte de trecere dintre Severodonețk și Lisiceansk, unde a distrus podurile.

Raportul mai arată că Rusia va avea nevoie de o scurtă pauză tactică pentru a pregăti din nou traversarea râului și continuarea ofensivei spre Donețk, unde armata ucraineană a pregătit poziții defensive, însă acest lucru ar implica riscul pierderii ritmului de până acum.

09:35 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că cererea Ucrainei către Occident de a-i trimite sisteme avansate de rachete este "dincolo de orice decență" și "o provocare directă".

09:14 - 19 țări din UE își accelerează tranziția către energia verde și își propun ca până în 2030 să se aprovizioneze cu 63% din energia electrică din surse regenerabile. Decizia a fost luată după izbucnirea războiului din Ucraina.

09:05 - Atacurile armatei ucrainene în zona de sud pun în gardă trupele rusești care sunt nevoite să redistribuie trupe în zonă, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația invaziei în Ucraina.

08:46 - Ucraina va cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate AHS Krab, pe lângă cele 18 pe care Varșovia a anunțat că le-a donat Ucrainei.

08:29 - Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni, azi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă, în contextul în care alianţa stabilește paşii următori în războiul din Ucraina.

08:07 - SUA „toarnă gaz pe foc” prin furnizarea de arme Kievului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia președintelui Joe Biden de a furniza Ucrainei sisteme de rachete mai avansate.

„Credem că Statele Unite toarnă intenționat gaz pe foc foc”, a spus Peskov într-o conferință de presă

07:48 - Ministerul Apărării din Rusia spune că nu a raportat pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, deoarece aceste pierderi sunt practic inexistente.

07:35 - A ceda teritorii Rusiei ar însemna "să cedezi o libertate" şi nu ar pune capăt invaziei desfăşurate de preşedintele rus Vladimir Putin, afirmă Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

"Ucrainenii nu pot lua ca normale toate acele declaraţii pe care le auzim uneori de la lideri ai unor ţări - în unele cazuri lideri ai unor ţări mari şi influente. Nu poţi ceda pur şi simplu părţi din teritoriul tău, e ca şi cum ai ceda o libertate", a spus Zelenska într-un interviu acordat ABC News.

Ea a reiterat poziţia soţului său conform căreia regiunea Donbas - unde Rusia şi-a concentrat acum ofensiva - va fi din nou a Ucrainei.

07:11 - Este puțin probabil ca Rusia să riposteze după ce SUA vor furniza Ucrainei arme cu tehnologie avansată. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a declarat că acest lucru se datorează faptului că NATO și aliații săi susțin dreptul Ucrainei la autoapărare, „un drept care este consacrat în tratatul ONU”.

06:49 - Iată cum arăta orașul Severodonețk înainte de invazia rușilor și cum arată acum.

06:35 - Rachete ruseşti au lovit o cale ferată din vestul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni. Atacurile au avut loc în apropiere de tunelul Beskyd, nu departe de graniţa cu Slovacia.

Este a doua oară când ruta este ţintită de rachete de croazieră ruseşti. Maksim Kozitski, şeful administraţiei militare a regiunii Liov, a spus că două persoane au fost rănite.

06:24 - Civilii se adăpostesc într-o fabrică chimică în timp ce Rusia bombardează Severodonețsk. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a spus că autoritățile se tem că uzina chimică poate conține încă materiale periculoase. Cu toate acestea, el a declarat că nu va deveni „al doilea Azovstal”.

06:10 - Și Regatul Unit va trimite lansatoare M270 în Ucraina, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Regatul Unit va antrena, de asemenea, trupele ucrainene să folosească sistemele de rachete.

05:57 - SUA trimit 4 lansatoare de rachete Himars în Ucraina, a spus Pentagonul după anunțul făcut de Joe Biden privind un nou pachet de sprijin. Va dura 3 săptămâni pentru a pregăti armata ucraineană să folosească aceste arme.

05:45 - Statele Unite și aliații săi discută despre posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la prețuri sub nivelul pieței, în loc să refuze să-l importe, a spus Joe Biden. Ei caută opțiuni pentru a controla prețurile combustibililor care cresc pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor împotriva Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇