Armata a găsit în Tulcea noi fragmente dintr-o dronă kamikaze a rușilor

Armata a găsit în Tulcea noi fragmente dintr-o dronă kamikaze a rușilor

Mai multe fragmente de dronă rusească au fost găsite, marţi, de echipe ale Ministerului Apărării şi SRI în judeţul Tulcea.

Din investigaţiile executate la faţa locului, s-a stabilit că fragmentele respective provin de la o dronă rusească de tip Geran 2.

Geran 2 este o dronă kamikaze de fabricație iraniană, importată de Rusia pentru a fi folosită în Ucraina, redenumită ca „Geran-2” sau Geranium-2.

”Forţe ale Ministerului Apărării Naţionale au continuat acţiunile de căutare a unor eventuale fragmente de dronă căzute pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor executate, în ultimele săptămâni, de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina.

ADVERTISING

În acest context, marţi, 24 septembrie, specialişti din MApN şi SRI au cercetat o zonă aflată la sud de localitatea Plauru, judeţul Tulcea, unde a fost semnalată existenţa unor fragmente de dronă. 

Aria cercetată este situată în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, nefiind afectate elemente de infrastructură”, anunţă Ministerul Apărării.

”Acestea au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale. Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, a mai transmis sursa citată.

ADVERTISING

La începutul lui septembrie, sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16. 

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternică a acestor atacuri ilegale.

ADVERTISING

De asemenea, NATO a condamnat încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar a transmis că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇