Drone rusești au intrat în România și ar fi ajuns până la Lacul Razim. Avioane F-16 au fost ridicate de la sol. RO-Alert pentru Tulcea și Constanța

Drone rusești au intrat în România și ar fi ajuns până la Lacul Razim. Avioane F-16 au fost ridicate de la sol. RO-Alert pentru Tulcea și Constanța

Ucraina susține că un grup de drone rusești a intrat, azi-noapte, în spațiul aerian al României, în județul Tulcea, până pe Lacul Razim. Ministerul Apărării confirmă că a ridicat două aeronave F-16, care au monitorizat o dronă rusească. Tot ucrainenii susțin că dronele rusești au părăsit teritoriul României, fără a fi doborâte, după circa 40 de minute, în timp ce MApN spune că una dintre drone ar fi căzut lângă localitatea Periprava.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 02:49, Comandamentul Aerian Ucrainean a transmis pe canalul său de Telegram că „un grup de drone a violat teritoriul României”, intrând pe la Vilkove, relatează biziday. Zece minute mai târziu, aceeași sursă susține că grupul de drone a ajuns în zona satului Sabangia din Tulcea, în nordul lacului Razim.

ADVERTISING

Ministerul român al Apărării confirmă parte din informații.

„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România. (...) Începând cu ora 2:25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene”, se arată într-un comunicat al MApN emis duminică dimineața.

Este certă prezența unei drone, care a fost monitorizată de forțele aeriene românești și este posibil și ca o a doua dronă să fi căzut în apropierea localității Periprava, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

„În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava”, potrivit MApN.

Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă.

ADVERTISING

Mesaj RO-Alert în Tulcea și Constanța

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației, informează MApN.

Astfel, două mesaje R0-Alert au fost transmise, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:20, respectiv 2:38, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

„În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.

Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Mesajul RO-Alert:

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, este mesajul RO-Alert primit de locuitorii din municipiul Constanţa.

40 de minute mai târziu, la ora 3:40, Comandamentul Ucrainean a informat că dronele rusești au părăsit teritoriul României, tot pe direcția Chilia-Vilkove, aparent fără a fi doborâte.

Nu au fost înregistrate apeluri la 112 sau alte incidente.

MApN ține legătura cu aliații, MAE protestează

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, în urma incidentului din noaptea de sâmbătă spre duminică, respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇