În contextul dronelor Rusiei care intră nestingherite în România, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut joi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
La finalul şedinţei, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat lemnos, din care aflăm vag ce s-a discutat, însă fără să fie prezentată vreo măsură concretă referitoare la securitatea României sau răspunsul la posibile noi incursiuni ale Rusiei în ţara noastră.
Am rezumat comunicatul de la Cotroceni:
- CSAT a analizat evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei în Ucraina, arătând că ultimele escaladări constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internaţional.
- S-au discutat măsuri suplimentare (neprecizate) de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul aliaţilor NATO.
- Au fost evidenţiate oportunităţile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi provocările cu care se confruntă
- Obiectivul principal de politică externă al României în raport cu R. Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european
- CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034
- România este direct interesată să aibă capacităţi industriale care să asigure producerea de tehnică militară modernă şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente
- CSAT a aprobat Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către UE (şi aici fără detalii despre ce înseamnă asta pentru România)
Amintim că, în dimineața zilei de 8 septembrie, cel puțin două drone rusești au intrat pe teritoriul României și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației aeriene.
Potrivit MApN, una dintre drone a părăsit teritoriul României spre Ucraina, în timp ce resturi din a doua au fost găsite ulterior în apropiere de localitatea Periprava (Tulcea).
Ulterior, de la MApN ni s-a explicat că a fost un risc, nu o vulnerabilitate, iar la Comisia de Apărare a Senatului au început discuțiile pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să existe proceduri foarte clare în astfel de cazuri.