Ședința CSAT: Concluzii vagi și lemnoase, după episodul cu dronele Rusiei

Ședința CSAT: Concluzii vagi și lemnoase, după episodul cu dronele Rusiei

În contextul dronelor Rusiei care intră nestingherite în România, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut joi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

La finalul şedinţei, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat lemnos, din care aflăm vag ce s-a discutat, însă fără să fie prezentată vreo măsură concretă referitoare la securitatea României sau răspunsul la posibile noi incursiuni ale Rusiei în ţara noastră.

Am rezumat comunicatul de la Cotroceni:

  • CSAT a analizat evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei în Ucraina, arătând că ultimele escaladări constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internaţional.
  • S-au discutat măsuri suplimentare (neprecizate) de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul aliaţilor NATO.
  • Au fost evidenţiate oportunităţile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi provocările cu care se confruntă
  • Obiectivul principal de politică externă al României în raport cu R. Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european
  • CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034
  • România este direct interesată să aibă capacităţi industriale care să asigure producerea de tehnică militară modernă şi menţinerea în stare operaţională a echipamentelor achiziţionate, cât şi fabricarea şi dezvoltarea de noi echipamente
  • CSAT a aprobat Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către UE (şi aici fără detalii despre ce înseamnă asta pentru România)
ADVERTISING

Amintim că, în dimineața zilei de 8 septembrie, cel puțin două drone rusești au intrat pe teritoriul României și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației aeriene.

Potrivit MApN, una dintre drone a părăsit teritoriul României spre Ucraina, în timp ce resturi din a doua au fost găsite ulterior în apropiere de localitatea Periprava (Tulcea).

Ulterior, de la MApN ni s-a explicat că a fost un risc, nu o vulnerabilitate, iar la Comisia de Apărare a Senatului au început discuțiile pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să existe proceduri foarte clare în astfel de cazuri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇