După episodul cu dronele Rusiei, Iohannis convoacă CSAT

După episodul cu dronele Rusiei, Iohannis convoacă CSAT

În contextul dronelor Rusiei care intră nestingherite în România, preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Reuniunea CSAT va avea loc joi, 19 septembrie, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Administraţia Prezidenţială precizează că pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse.
  • Implicaţii pentru România, dar şi oportunităţi oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.
  • Asigurarea ireversibilităţii parcursului european: oportunităţi şi provocări.
ADVERTISING

CSAT va analiza şi Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună şi Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.

Amintim că, în dimineața zilei de 8 septembrie, cel puțin două drone rusești au intrat pe teritoriul României și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației aeriene.

Potrivit MApN, una dintre drone a părăsit teritoriul României spre Ucraina, în timp ce resturi din a doua au fost găsite ulterior în apropiere de localitatea Periprava (Tulcea).

ADVERTISING

Ulterior, de la MApN ni s-a explicat că a fost un risc, nu o vulnerabilitate, iar la Comisia de Apărare a Senatului au început discuțiile pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să existe proceduri foarte clare în astfel de cazuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇