Prima reacție de la Casa Albă după intrarea unor drone rusești în spațiul aerian al României și Letoniei

Prima reacție de la Casa Albă după intrarea unor drone rusești în spațiul aerian al României și Letoniei

Casa Albă nu este surprinsă de intrarea unor drone ruseşti în spaţiul aerian al României şi Letoniei în acest weekend.

Luni, la un briefing de presă, John Kirby, coordonator al comunicării pe teme strategice al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a fost rugat să comenteze cel mai recent incident de încălcare a spaţiului aerian din două ţări NATO, România şi Letonia, de către dronele de luptă ruseşti.

„Din păcate, aceasta nu este o evoluţie nouă, s-a mai întâmplat în timpul războiului din Ucraina, când fragmente de rachete sau drone sunt uneori prinse în ciocnirile aeriene şi cad pe teritoriul unei ţări vecine”, a declarat Kirby. 

ADVERTISING

„Urmărim asta îndeaproape, după cum vă puteţi imagina”, a adăugat el.

Kirby a precizat că Statele Unite sunt în contact strâns cu aliaţii şi partenerii pe această temă.

„Dar (incidentul) nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european şi faptul că peisajul de securitate s-a schimbat - nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat - motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere”, a punctat Kirby.

ADVERTISING

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga, a declarat că Occidentul ar trebui să răspundă cu un sprijin sporit pentru Ucraina după recentele incidente cu drone ruseşti prăbuşite în Letonia şi România.

Ministerul leton de Externe a convocat un însărcinat cu afaceri în Rusia în legătură cu drona rusească reperată săptămâna trecută în estul ţării.

La rândul său, NATO a declarat că nu deţine informaţii conform cărora drona rusă ar fi pătruns intenţionat pe teritoriul României.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇