Americanii atacă în premieră rebelii Houthi cu bombardiere „invizibile" B-2

Americanii atacă în premieră rebelii Houthi cu bombardiere „invizibile" B-2

Armata SUA a atacat rebelii Houthi din Yemen cu bombardiere B-2. Americanii au folosit pentru prima dată aceste avioane, cunoscute și sub numele de bombardiere „invizibile”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele aeriene au efectuat lovituri de precizie împotriva a cinci locații subterane de depozitare a armelor în zonele controlate de Houthi din Yemen.

„Aceasta a fost o demonstrație unică a capacității Statelor Unite de a viza instalațiile pe care adversarii noștri caută să le țină în afara razei de acţiune, indiferent cât de adânc sunt îngropate în subteran, întărite sau fortificate”, a spus Austin, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Utilizarea bombardierelor B-2 Spirit marchează o premieră de la începutul campaniei americane împotriva rebelilor din Yemen.

B-2 este mult mai mare decât avioanele de luptă care au fost folosite până acum pentru a viza instalațiile și armele Houthi. Bombardierul e capabil să transporte o încărcătură mult mai grea de bombe.

Loviturile de acum vin în contextul în care trupe americane au început să sosească în Israel după ce SUA au anunțat desfășurarea unui sistem antirachetă avansat pentru a ajuta la protejarea Israelului de rachetele Iranului.

ADVERTISING

Comandamentul Central al SUA a emis o declarație cu privire la loviturile din Yemen. Acesta a transmis că acestea au fost întreprinse „pentru a degrada capacitatea rebelilor Houthi de a-și continua atacurile nesăbuite și ilegale asupra transporturilor comerciale internaționale”, reiterând că au fost vizate instalațiile subterane care găzduiau „rachete, componente de arme și alte muniții folosite pentru a ținti navele militare și civile”. Evaluările daunelor de luptă sunt în curs și nu au indicat victime civile.

ADVERTISING

Rebelii Houthi sunt un grup susținut de Iran care a ajuns la putere în capitala yemenită, Sana’a, în urmă cu un deceniu. Ei au început anul trecut să atace nave din Marea Roşie cu lovituri aeriene cu drone și rachete, în semn de solidaritate cu palestinienii loviţi de războiul dintre Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇