Navalnîi a povestit viaţa în puşcărie pe 54 de pagini pentru New York Times: Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez

Navalnîi a povestit viaţa în puşcărie pe 54 de pagini pentru New York Times: Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a criticat condiţiile sale de încarcerare, pe care le-a calificat drept „violenţă psihologică” demnă de „un lagăr de muncă chinez”, într-un interviu pentru New York Times publicat miercuri, primul acordat după încarcerarea sa în ianuarie 2021.

Publicitate

"Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului", a povestit opozantul de 45 de ani, în interviul scris de 54 de pagini.

El a prezentat detalii despre modul în care se derulează zilele sale, consacrate în principal vizionării televiziunii de stat ruse sau filmelor de propagandă.

"Trebuie să te aşezi pe scaun şi să te uiţi la televizor (…) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva este interzis. Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei", a povestit el, denunţând o "violenţă psihologică".

Gătește cu ceilalți deținuți

Publicitate

În cursul primelor sale săptămâni de închisoare, gardienii îl trezeau de mai multe ori pe noapte, a afirmat el.

"Înţeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (…) Nu lasă urme şi este insuportabilă", a spus Navalnîi.

Opozantul afirmă că nu a fost nici atacat, nici ameninţat de ceilalţi deţinuţi, împreună cu care găteşte uneori. "Este amuzant", a mai spus el.

New York Times relatează că Navalnîi a rămas "optimist" în pofida circumstanţelor, în special în ceea ce priveşte situaţia politică din Rusia.

"Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil", spune Navalnîi, estimând că nominalizarea în 1999 a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, drept preşedinte interimar de către Boris Elţîn, a fost o "greşeală" care va fi reparată "mai curând sau mai târziu".

"Şi Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratică şi europeană. Pur şi simplu, pentru că asta este ceea ce vrea poporul", a explicat opozantul.

Sancțiunile europene fac rău rușilor

În acelaşi timp, el a criticat sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care susţine că le fac rău ruşilor obişnuiţi, scrie New York Times.

Aleksei Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară de înaltă securitate la Pokrov, la circa o sută de kilometri est de Moscova, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare.

El a fost condamnat într-un dosar de fraudă care datează din 2014 pe care el însuşi şi numeroase capitale occidentale şi ONG-uri îl denunţă ca pe unul politic.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇