Parlamentul European cere, printr-o nouă rezoluție, eliberarea imediată a lui Navalnîi

Parlamentul European cere, printr-o nouă rezoluție, eliberarea imediată a lui Navalnîi

Parlamentul European (PE) cere imperativ eliberarea ”imediată şi necondiţionată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi, totodată, o ”nouă abordare” a relaţiei UE cu Rusia.

În rezoluţia adoptată joi, cu 569 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 46 de abţineri, eurodeputaţii arată că preşedintele rus Vladimir Putin este ”responsabil personal” pentru protejarea vieţii lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în detenţie.

Pe 31 martie, Navalnîi a intrat în greva foamei pentru a protesta astfel față de condițiile de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată, el suferind de dureri atroce de spate şi picioare.

ADVERTISING

După 24 de zile, el a renunțat la această formă de protest.
În ceea ce privește desfăşurarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, pe care Rusia a anunţat că le retrage la baze, textul rezoluţiei cere şefului diplomaţiei europene Josep Borrell să pregătească un acord cu cele 27 de state membre ''privind noi acţiuni comune''.

Eurodeputaţii mai cer Uniunii Europene să elaboreze ''o nouă abordare'' în relaţiile cu Rusia şi noul regim de sancţiuni europene care vizează încălcarea drepturilor omului să aibă în vedere şi corupţia, la fel ca în cazul Legii Magniţki în SUA.

Parlamentul European îşi exprimă în rezoluţie şi ''profunda solidaritate'' cu Republica Cehă, în urma investigaţiei acesteia care a stabilit că Rusia se află în spatele exploziei dintr-un depozit de muniţii în 2014.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇