70.000 de oameni au fost evacuaţi la Hiroshima, din cauza unei alunecări de teren (Video)

70.000 de oameni au fost evacuaţi la Hiroshima, din cauza unei alunecări de teren (Video)

O alunecare de teren provocată de precipitaţiile intense s-a produs vineri în prefectura Nagasaki (sud-vestul Japoniei), urmată de ordine de evacuare care vizează mai multe zeci de mii de persoane în prefectura Hiroshima.

În localitatea Unzen, din prefectura Nagasaki, două locuinţe au fost înghiţite de o alunecare de teren, a confirmat pentru AFP o angajată a municipalităţii.

nagasaki and kyushu flooding due to heavy rain.🙏🙏🙏


O femeie de circa 50 de ani, care trăia singură într-una dintre cele două case, se află în stop cardio-respirator, a adăugat ea, o formulă uzitată în Japonia pentru a menţiona un deces înainte de constatarea oficială a unui medic.

Într-o altă locuinţă, un bărbat a fost salvat, dar alţi doi rezidenţi sunt în continuare căutaţi.

În Hiroshima (vest), Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a lansat o alertă de grad maxim pentru precipitaţii.

Ordinele de evacuare – care nu sunt obligatorii – vizează cel puţin 69.500 de persoane din prefectura Hiroshima, a precizat un oficial din cadrul JMA, cu prilejul unei conferinţe de presă convocată de urgenţă şi difuzată de postul public de televiziune NHK.

În anumite regiuni din prefectură, ”evacuările ar putea fi destul de dificile”, a subliniat acesta, făcând apel la populaţie să urmeze recomandările autorităţilor locale înainte de a fi prea târziu. 

ADVERTISING

Ploi abundente vor continua să cadă timp de mai multe zile pe teritoriul Japoniei, în insula Kyushu (sud-vest) până în regiunea Tohoku (nord-estul ţării).

''Există riscul de a fi martorii unei catastrofe de proporţii'' în următoarele zile, a avertizat oficialul din cadrul JMA.

Nivelurile mai multor cursuri de apă din Hiroshima şi Kumamoto (sud-vest) sunt deja extrem de ridicate, a precizat la rândul său Ministerul Teritoriului.

La începutul lui iulie, ploile torenţiale au provocat o alunecare de teren în staţiunea balneară Atami, la circa o sută de kilometri vest de Tokyo, care a făcut aproape 30 de morţi şi dispăruţi.

În iulie 2020, în urma inundaţiilor record din sud-vestul Japoniei, 80 de persoane au decedat sau au fost date dispărute şi peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în anii anteriori în viituri dezastruoase produse în vestul ţării.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice la nivel mondial provoacă creşterea temperaturii atmosferei, care reţine o cantitate mai mare de apă, crescând astfel riscul şi intensitatea precipitaţiilor.

ADVERTISING

Vezi şi: După incendii, Turcia se luptă cu inundațiile. O viitură uriașă a făcut prăpăd și a ucis mai mulți oameni (Video)

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇