Gheorghiță spune că elevii care dau Bac-ul nu vor fi vaccinaţi cu prioritate şi explică de ce

Gheorghiță spune că elevii care dau Bac-ul nu vor fi vaccinaţi cu prioritate şi explică de ce

Autoritățile nu au luat încă o decizie cu privire la vaccinarea prioritară a elevilor care vor susține examene în această vară, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

El a precizat că a purtat discuții pe această temă cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, însă momentan nu există doze disponibile pentru elevi.

Potrivit acestuia, numărul de doze disponibile este limitat și există multe persoane cu vârsta de peste 65 de ani și bolnave cronic care trebuie vaccinate cu prioritate.

ADVERTISING

”Am vorbit cu domnul ministru legat mai degrabă de apariția în spațiul public a acestor informații. În acest moment, principala limitare este legată de numărul de doze disponibile și de faptul că avem încă un număr extrem de mare de persoane care au un risc medical individual de a face o formă severă, mă refer la persoane cu vârste peste 65 de ani și persoane care au boli cronice, persoane cu dizabilități”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Medicul a subliniat că examenele se pot desfășura cu prezența fizică a elevilor, chiar dacă nu sunt vaccinați, în condiții de siguranță, dacă sunt respectate măsurile de protecție aflate în vigoare.

„Așa cum am explicat prin faptul că elevii între 16 și 18 ani au de susținut o serie de examene cu prezență fizică, din punct de vedere epidemiologic este foarte important ca aceste activități să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Însă, respectându-se celelalte mecanisme prin care putem preveni răspândirea infecției cu Sars-Cov-2, și anume distanțarea fizică, purtarea măștii, putem asigura aceste condiții de siguranță în cazul elevilor din grupa respectivă de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Luni seara, medicul afirmase că elevii de peste 16 ani ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a III-a, dacă vor exista suficiente doze de vaccin.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a spus că prioritizarea s-ar putea realiza ținând cont de faptul că elevii din clasele terminale merg la şcoală chiar şi în scenariul roşu.

„În condițiile în care vom avea, sigur, suficiente doze, evident că sunt o categorie importantă, având în vedere că sunt activi din punct de vedere social, ajung în clase, stau împreună, au examene. Da, este o situație pe care o luăm în calcul”, a declarat acesta, la Antena3.

Și Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a declarat, duminică seară, că elevii de clasa a 12-a ar trebui să fie prioritizaţi la vaccinare având în vedere faptul că media de vârstă a noilor infectați a scăzut, iar aceşti tineri merg la şcoală.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇