Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate

Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate

Elevii de peste 16 ani ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a III-a, spune Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit acestuia, prioritizarea s-ar putea realiza ținând cont de faptul că elevii din clasele terminale merg la şcoală chiar şi în scenariul roşu, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„În condițiile în care vom avea, sigur, suficiente doze, evident că sunt o categorie importantă, având în vedere că sunt activi din punct de vedere social, ajung în clase, stau împreună, au examene. Da, este o situație pe care o luăm în calcul”, a declarat acesta, reamintind că lista de așteptare va fi disponibilă pe platformă din 15 martie.

”Prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să se programeze, să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel putem estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate”, a mai spus el.

De ce s-a amânat operaționalizarea listei de aşteptare

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, amânarea s-a făcut pentru a nu restrânge posibilitățile oamenilor care doresc să se vaccineze.

”Pentru că ne-am dorit practic să putem activa toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre de vaccinare prevăzute în actuala campanie de vaccinare, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre aceste centre”, a mai spus Gheorghiță.

„Dacă operaţionalizam lista de aşteptare mai devreme de a pune practic în activitate aceste centre, reduceam foarte mult din opţiunile pentru care o persoană ar fi putut să dorească să opteze”, a explicat acesta.

Afirmațiile coordonatorului CNCAV vin după ce Beatrice Mahler declara, duminică seară, că elevii de clasa a 12-a ar trebui să fie prioritizaţi la vaccinare având în vedere faptul că media de vârstă a noilor infectați a scăzut.