Nepotrivitul război între premier și ministrul Sănătății

Nepotrivitul  război între premier și ministrul Sănătății
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății a procedat principial corect, în opinia mea, publicând datele Covid defalcate pe județe.

Este un demers igienic care arată că județele roșii nu sunt acolo din motive de indisciplină și iresponsabilitate, ci de testare extinsă.

De exemplu, cu 20 de teste în primele 3 zile din martie, Vrancea zburda verde cu rată de infectare 0,84 la mie, în ce Timișul, cu 4.900 de teste în aceeaşi perioadă, era roșu închis cu 5,35 la mie.

Este foarte posibil ca Vrancea și restul județelor cu rate foarte mici să fie în exact aceeași situație ca județele roșii, care suportă consecințele responsabilității, dar sa fie ținute sub radar de o testare infimă.

ADVERTISING

Testarea a început să scadă înainte de alegeri, ceea ce, combinat cu schimbarea modului de raportare, cu scoaterea focarelor din calculul incidenței, a fost, în opinia mea, o strategie de cosmetizare a cifrelor, în interes electoral, pe modelul județelor verzi: ce nu știm nu ne doare.

Așa se explică faptul că, deși numărul cazurilor zilnice raportate ajunsese în ultima vreme de 10 ori mai mic decât în toamnă, numărul cazurilor la ATI era tot în jur de 1.000.

Vom ști dimensiunile reale ale extinderii Covid în România doar atunci când testarea va fi cât de cât unitară și acest lucru depinde în bună măsură de activitatea DSP-urilor aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Deci dl Voiculescu ar trebui să facă, ar fi trebuit să facă de ceva vreme, mai mult decât să constate și să dezvăluie. Ar trebui să corecteze.

În mod evident, această devoalare a deranjat mai ales autoritățile locale, inclusiv baronetul liberal, prinse cu testarea în sac și care probabil s-au dus cu jalba în proțap la premier care, sub suspiciunea lipsei avizelor necesare pentru publicarea datelor, a trimis la Ministerul Sănătății Corpul de Control.

Principial și dl Cîțu poate avea dreptate. Transparența este foarte importantă, dar există un regim juridic pentru fiecare tip de documente oficiale. Și el trebuie respectat. Dacă dl Voiculescu nu l-a respectat, oricât de bune i-au fost intențiile, este în culpă.

În egală măsură, dl Cîțu ar trebui să fie cel puțin îngrijorat de ceea ce arată datele, destinate sau nu publicității. Adică nivelul jalnic al testării în marea majoritate a județelor.

Care este adevărul vom afla la un moment dat, însă felul în care situația a fost gestionată este încă o sursă de spaimă pentru omul de rând, care deja se întreabă când se închide iarăși țara.

Mi se pare straniu că ministrul Sănătății nu a simțit nevoia să discute cu premierul publicarea unor date cu caracter sensibil. Dacă întâmpina rezistență la avizare, putea să o spună public, dar procedural și în relația cu premierul ar fi fost acoperit. Reacția dlui Cîțu nu arată că ar fi fost consultat.

E știut că USR-PLUS se consideră un guvern în sine în cadrul Guvernului. Dl Barna a spus deschis că orice schimbare a unui ministru pluserist fără voie de la partid va duce la ruperea coaliției.

Nu îi poți cere nici premierului Cîțu să asume lipsa de autoritate afișată în raport cu o parte a Guvernului.

Dar și în cazul premierului ar fi fost cu siguranță mai înțelept să nu anunțe cu trâmbițe trimiterea Corpului de Control la Ministerul Sănătății, oficializând practic o ruptură.

Unele chestiuni pot fi tratate și cu discreție, iar rezultatele pot fi chiar mai bune pentru că nu lasă loc de victimizare.

Și când spun înțelept nu mă raportez la relația din coaliție. Acolo oricum îmbrâncelile sunt la ordinea zilei. Mă refer la mesajul transmis public.

În plus, dacă tot s-a aruncat public, dl Cîțu ar trebui să fie foarte bine acoperit și sigur că există o culpă a ministrului. Dacă nu se va găsi nimic ilegal, tot demersul va părea mai mult o hârțuire și, chiar mai grav, o încercare de a cocoloși minciuna.

Situația este delicată. Oamenii sunt obosiți, sunt suspicioși, îngrijorați, de boala și /sau de efectele ei economice și sociale. În mod cert ultimul lucru care le trebuia era un meci la vedere între premier și ministrul Sănătății.

Nu al Culturii, nu al Transporturilor, nu al Digitalizării. Ci exact ministerul și ministrul cheie pentru principala criză pe care o traversăm.

Și meciul acesta vine după meciurile dintre același ministru al Sănătății și seful programului de vaccinare, col. Gheorghiță, tranșat tot de premier.

Chiar așa, ce se mai aude despre controalele prin centrele se vaccinare anunțate de ministrul Sănătății din Palatul Victoria în luna ianuarie? Câte vaccinări nelegale au scos ele la iveală?

Este teribil ca oameni deja încercați de spaime să fie bombardați cu războaie și atacuri de la cel mai înalt nivel pornite pe teme importante, dar fără nicio finalitate, ca orice reglare de conturi.

Ce aștept eu și de la dnul Voiculescu, și de la dl Cîțu este să găsească soluții pentru o testare extinsă eventual prin gratuitea testelor, printr-o mai bună funcționare a DSP-urilor, aștept o acțiune coerentă și concertată, nu îmbrânceli periodice.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇