Rezultate Evaluare Națională 2022: Concluziile sunt îngrijorătoare, cei mai mulți elevi nu știu lucruri de bază după 8 ani de școală

Rezultate  Evaluare Națională 2022: Concluziile sunt îngrijorătoare, cei mai mulți  elevi nu știu lucruri de bază după 8 ani de școală

82,3 % dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în acest an au obținut medii de peste 5. La limba română 85,9% dintre elevi au luat peste 5, faţă de 84% anul trecut, iar la matematică 77,5%, față de 67,4% anul trecut.

Cea mai mică pondere a mediilor de peste 5 s-a înregistrat în județul Teleorman 71,8%. Cea mai mare a fost în Cluj 92,7%. În București 91,6% dintre elevi au luat medii peste 5.

Însă chiar dacă acest procent este un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani, după cum a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, concluziile după evaluarea rezultatelor arată o realitate cel puțin îngrijorătoare.

ADVERTISING

Cîmpeanu a arătat că există foarte muți elevi nu știu lucruri de bază după 8 ani de școală.

„Doar 6% au rezolvat un exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ști ce avem de făcut.

Mai exact, verbele a vrea sau a fi, substantivul stradă sau adjectivul mândru, sau acordul pronumelui cu substantivul - 14% nu știu să scrie corect cuvintele date la forma cerută”, a spus Cîmpeanu.

La un alt exercițiu, a spus Cîmpeanu, 43% au știut să identifice verbele. 23% nu au identificat nici măcar un verb.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și punctuație.

În ceea ce privește proba de matematică, un exercițiu de la subiectul 3 a fost cel care le-a dat cele mai mari bătăi de cap elevilor: doar 6% dintre ei l-au rezolvat integral și corect.

Anul trecut, înaintea contestaţiilor, 76,80% dintre candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5.

Declarații de presă susținute de ministrul Educației din România, Sorin Mihai Cimpeanu referitor la rezultatele înregistrate la EN VIII 2022

Declarații de presă susținute de ministrul Educației din România, Sorin Mihai Cîmpeanu, referitor la rezultatele înregistrate la EN VIII 2022

Publicată de Ministerul Educației - România pe Miercuri, 22 iunie 2022

Azi și mâine se depun contestațiile

Contestațiile pot fi depuse azi (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi mâine (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

ADVERTISING

Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

”Candidaţii care depun / transmit contestaţiile completează, semnează şi depun / transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, a precizat Ministerul Educației.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇