Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani. Prețurile ar putea crește iar

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani. Prețurile ar putea crește iar

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând riscul unor noi creşteri ale preţurilor care se află deja la niveluri record.

În ţările europene şi Marea Britanie, centrele de stocare sunt pline în proporţie de 72%, comparativ cu 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 85% în ultimii 10 ani, până la sfârşitul lunii septembrie, transmite Reuters.

Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată şi de aprovizionare restrânsă.

ADVERTISING

Nivelurile scăzute actuale - cu puţin înainte de sfârşitul perioadei de refacere a stocurilor pe piaţa europeană a gazelor - sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută

Sezonul gazelor de iarnă, când preţurile sunt de obicei mai mari şi se scoate mai mult gaz din depozite pentru a satisface cererea, începe pe 1 octombrie şi continuă până la sfârşitul lunii martie.

"Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă, iar pierderea stocurilor va perturba piaţa", a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

ADVERTISING

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută, din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de surse regenerabile şi de cererea puternică de energie subiacentă, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

"Cererea de energie şi gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru s-a combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire", a adăugat el.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇