Majorarea pensiilor cu 40%, pe masa CCR. Ce va face Guvernul în cazul în care Curtea respinge sesizarea liberalilor

Majorarea pensiilor cu 40%, pe masa CCR. Ce va face Guvernul în cazul în care Curtea respinge sesizarea liberalilor

Florin Cîțu a explicat ce va face Guvernul în cazul în care Curtea Constituțională dă undă verde majorării pensiilor cu 40%.

Amintim că Executivul a atacat la CCR această lege în octombrie, iar Curtea ar urma să se pronunțe chiar astăzi pe această temă.

Între altele, Cîțu a spus că orice cheltuială trebuie să aibă o sursă de finanțare, ceea ce nu este cazul cu rectificarea bugetară contestată de Executiv.

”Aș vrea să revin asupra Constituției – Articolul 138, alineatul 5 din Constituție, care spune foarte clar că fiecare cheltuială trebuie să aibă sursa aferentă, pentru că a fost o decizie pentru alocații, unde Curtea a spus că e de ajuns să spui contul.

ADVERTISING

Revin la principiu și trebuie să citim Constituția în spiritul ei. Este normal ca acest articol să aibă spiritul responsabilității fiscale.

Cum responsabilizezi pe cineva? Când îi spui să îți arate sursa. Sursa de finanțare trebuie să fie nu doar contul din care se face plata, o chestie contabilă, (ci -n.red.) și de unde alimentezi acel cont, care sunt sumele. Pentru că, altfel, diminuezi, golești de conținut acest principiu al responsabilității fiscale, pe care îl găsim și în Legea responsabilității fiscale, și în Legea finanțelor publice, deci toate sunt legate și au avut un scop.

Când au făcut Constituția, acesta era scopul, de a limita aceste proiecte populiste, de a-i face pe cei care vin cu proiecte populiste să prezinte măcar sursa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De unde iau banii? De unde îi tai? Pentru că Guvernul – și am văzut și această... te aruncă la oportunitate, dar oportunitatea ar fi fost, de exemplu, să taxezi pensiile speciale, dar tot Curtea Constituțională spune că nu poți să taxezi pensiile speciale. Deci unde este oportunitatea Guvernului atunci până la urmă?”, a explicat Florin Cîțu, marţi seara, la B1 TV.

Decizia de majorare a pensiilor cu 40% va pune în genunchi bugetul de stat. Efectele negative asupra economiei românești nu vor întârzia să apară

”Mergem pe viziunea noastră”

Întrebat dacă bugetul ar fi dat peste cap în cazul în care CCR respinge sesizarea liberalilor, iată ce a răspuns ministrul Finanțelor:

ADVERTISING

Nu ne vom abate de la ceea ce am spus. Am fundamentat foarte bine această creștere cu 177 de lei, am făcut rectificarea bugetară. Alte resurse la buget nu sunt. Nu se va merge pe o altă direcție. În plus, am arătat deja viziunea noastră pentru anii următori, cu cât va crește punctul de pensie în 2021, cu cât va crește punctul de pensie în 2022, în 2023, în 2024. Deja am arătat viziunea noastră de liberali și vom merge pe viziunea noastră de liberali, nu pe ce ne spune Curtea în această speță.

Cîțu spune că euro va sări de 5 lei dacă intră în vigoare majorările votate de Parlament

Sesizarea se discută azi

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

La mijlocul lunii octombrie, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 - rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii "nu au identificat sursele clare de finanţare" a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Popa (BNR): Deficitul bugetar, majorarea pensiilor cu 40% și elefantul din camera cu porțelanuri

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇