JPMorgan nu mai anticipează o recesiune în 2023 în SUA

JPMorgan nu mai anticipează o recesiune în 2023 în SUA

JPMorgan nu mai prognozează o recesiune în SUA în acest an şi şi-a mărit estimarea de creştere economică, în condiţiile în care economia se extinde într-un ”ritm sănătos”.

Banca şi-a îmbunătăţit estimarea de creştere anuală reală a PIB-ului american pentru trimestrul curent la 2,5%, de la 0,5%, a scris Michael Feroli, economistul-şef al băncii, într-o notă de cercetare publicată vineri, citată de Reuters.

”Având în vedere această creştere, ne îndoim că economia va pierde rapid suficient impuls pentru a aluneca într-o contracţie uşoară încă din trimestrul următor, aşa cum am anticipat anterior”, susține Feroli.

ADVERTISING

Şi în timp ce riscurile de recesiune sunt încă ridicate pentru anul viitor, economistul JPMorgan spune că se aşteaptă la o creştere modestă, sub normal.

La începutul acestei săptămâni, analiştii Bank of America au declarat că nu mai prognozează o recesiune în 2024 pentru SUA şi şi-au îmbunătăţit perspectivele de creştere a economiei americane pentru 2023.

Feroli a subliniat aspecte precum soluţionarea relativ rapidă a negocierilor privind plafonul datoriei şi garanţia implicită a autorităţilor de reglementare pentru deponenţii băncilor, în timpul crizei băncilor regionale de la începutul acestui an.

ADVERTISING

Feroli a spus că acest lucru ”a redus considerabil şansele unui alt tip de risc de criză financiară.

Economistul a citat, de asemenea, o creştere a ofertei de forţă de muncă şi indicii de îmbunătăţire a performanţei pe partea ofertei în datele de productivitate din trimestrul al doilea, în timp ce pieţele de acţiuni aşteaptă ”câştiguri suplimentare de productivitate în urma utilizării mai mari a inteligenţei artificiale”.

Totuşi, deşi o recesiune nu mai este scenariul de bază al JPMorgan, aceasta s-ar putea concretiza dacă Fed nu va înceta să majoreze ratele, a avertizat Feroli.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇