În loc să dispară, o taxă s-a majorat cu peste 40%. Pe ce se duc banii și cu ce se aleg românii care o plătesc

În loc să dispară, o taxă s-a majorat cu peste 40%. Pe ce se duc banii și cu ce se aleg românii care o plătesc

Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat cu peste 40% o taxă pe care o plătesc aproape toți românii. Asta, în condițiile în care cu numai 3 luni în urmă, ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, susținea că respectiva taxă ar trebui micșorată sau chiar eliminată.

Este vorba despre taxa numită ”de cogenerare” pe care o plătesc toți românii atunci când își achită factura la curent.

A fost introdusă în anul 2011, cu scopul de a colecta bani pentru modernizarea centralelor care produc, în sistem de cogenerare, energie electrică și termică (cum ar fi centralele ELCEN din București).

În plus, cu banii colectați din taxă urmau să se construiască și centrale noi, care să funcționeze din start cu un randament de 70-80%, mult mai mare decât al centralelor existente (care ajung uneori la doar 30%).

Ideea n-a fost rea. Problema este că – deși românii au fost obligați să plătească respectiva taxă – banii colectați n-au fost folosiți așa cum ar fi trebuit.

ADVERTISING

Chiar ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a admis acest lucru, la începutul lunii iulie. La acel moment, acesta a spus că, de fapt, societățile care administrează centralele n-au folosit banii pentru modernizare și pentru construcție de centrale noi, ci pentru a-și acoperi cheltuieli de funcționare.

Or, asta înseamnă că românii din localități în care nu există centrale cu cogenerare au plătit taxa degeaba. Practic, au dat bani pentru a sprijini funcționarea sistemelor de încălzire din alte localități.

În acest context, ministrul Popescu a precizat că taxa de cogenerare trebuie fie diminuată, fie eliminată.

Problema este că nu ministrul Economiei și Energiei decide ce se întâmplă cu această taxă, ci ANRE (care funcționează în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului).

Iar ANRE a decis ca taxa de cogenerare nu trebuie nici redusă, nici eliminată, ci dimpotrivă, trebuie majorată cu peste 40%.

ADVERTISING

Iată ce înseamnă acest lucru pentru români, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Președintele AEI, Dumitru Chisăliță: Statul speculează legislația europeană, în defavoarea consumatorului

Potrivit președintelui AEI, Dumitru Chisăliță, taxa de cogenerare se calculează la MWh consumat. Iar cuantumul ei s-a majorat deja consistent de la momentul introducerii, în 2011. Și va continua să crească.

”De la 1 noiembrie 2020 'taxa' de cogenerare crește de la 19,14 lei/MWh (16,09 lei/MWh fără TVA) la 28,97 lei/MWh (24,25 lei/MWh fără TVA).

Ponderea `taxei` de cogenerare în factura unei case cu un consum mediu lunar de 120 KWh era înainte de 1 noiembrie 2020 de 3% și va ajunge în prezent la 3,75%, respectiv ridică valoarea facturii lunare pentru o casă cu 0,8%.

Valoarea creșterii facturii de energie electrică nu este mare, în schimb impactul 'deturnării' banilor 'investiți' de consumatori pentru un viitor mai bun (siguranța aprovizionării și speranța unor prețuri mai mici la energie electrică), prin construirea unor centrale de înaltă eficiență se va răsfrânge puternic asupra acestuia”, transmite Asociația Energia Inteligentă.

ADVERTISING

Citește și:

Despre ce deturnare este vorba? Iată explicația oferită de Dumitru Chisăliță pentru SpotMedia.ro.

”Acum 10 ani, gândirea a fost simplă: introducem taxa ca pe una de tip 'Dați un leu pentru Ateneu!'. Și cu banii strânși construim centrale noi, iar facturile vor scădea la jumătate.

E ca atunci când ai o mașină. Dacă mergi cu una veche, pe măsură ce anii trec vor crește costurile. În schimb, dacă îți iei una noua, te vei putea deplasa mai ieftin.

Ca să continuăm paralela, ca să nu se împrumute statul la bancă pentru mașină, s-a decis strângerea acestor bani prin taxă.

Există și o Directiva 2004/8/CE, care prevede că banii pot fi strânși în principal, doar pentru modernizare și construcție de noi centrale. Din cauză că, folosiți în alte scopuri, banii ar reprezenta o subvenție. Iar astfel de subvenționare nu este legală în UE.

E adevărat că în directivă se menționează și situații în care banii pot fi folosiți în alte scopuri de centralele cu cogenerare. Dar numai cu titlu de excepție. Or, la noi, statul a avut o atitudine speculativă”, a precizat Dumitru Chisaliță.

Cu alte cuvinte, excepția s-a transformat în regulă, iar banii s-au cheltuit, an de an.

”Dar pornind de la gândirea inițială și scopul pentru care s-a introdus taxa, cu ce ne-am ales, în atâția ani? Nu s-a construit nicio centrală nouă. Iar facturile consumatorilor continuă să crească. Și se vor majora în continuare”, a precizat Dumitru Chisaliță.

Potrivit expertului în energie, centralele cu cogenerare vor deveni rentabile și le vor putea da consumatorilor energie mai ieftină doar dacă fac modernizări și dacă investesc în capacități noi de producție.

Taxa de cogenerare se va colecta în continuare, iar sumele strânse vor fi mai mari ca oricând. Rămâne să vedem și dacă banii vor începe, în sfârșit, să fie cheltuiți în interesul oamenilor sau vor fi folosiți tot pentru a le da falsa impresie că lucrurile merg bine în administrație și în sectorul energetic din țara noastră.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇