ANRE a interzis Hidroelectrica să exporte energie, dar compania a sesizat CJUE și a câștigat

ANRE a interzis Hidroelectrica să exporte energie, dar compania a sesizat CJUE și a câștigat

Hidroelectrica a câştigat, la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), procesul cu Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE), după ce aceasta a interzis producătorilor să exporte energie electrică.

„Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat câştig de cauză Hidroelectrica în procesul cu ANRE având ca obiect restricţiile impuse de reglementator cu privire la exporturile de energie electrică”, se arată într-un comunicat al companiei.

ADVERTISING

O legislaţie naţională care, astfel cum este interpretată de autoritatea însărcinată cu aplicarea sa (ANRE), impune producătorilor naţionali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieţei naţionale de energie electrică desemnat pentru serviciile de tranzacţionare de energie electrică constituie o măsură cu efect echivalent unei restricţii cantitative la export, care nu este susceptibilă să fie justificată pe motive de siguranţă publică legate de siguranţa alimentării cu energie, în măsura în care o astfel de legislaţie nu este proporţională cu obiectivul urmărit.

Motivarea CJUE
ADVERTISING

Mai mult, CJUE a considerat că modul de interpretare al ANRE a avut efectul de a lipsi producătorii români de energie electrică ce au obţinut licenţe de trading în alte state membre, ale căror pieţe de energie electrică au o funcţionare cuplată cu cea din România, de posibilitatea de a tranzacţiona bilateral energia electrică şi, dacă este cazul, de a o exporta direct pe aceste pieţe.

Consider că s-a făcut un pas foarte important înspre normalitate şi înspre o realitate pentru care Hidroelectrica luptă de mulţi ani şi pe care o doreşte definitivă - piaţa liberă de energie.

Prin liberalizare se elimină decalajele dintre preţurile de pe pieţele din România şi cele din alte state membre, principalul beneficiar al acestui preţ corect fiind, în cele din urmă clientul.

Tendinţa şi dorinţa europeană se îndreaptă către comerţ liber intra-comunitar, cu restricţii minime, fără intervenţii arbitrare de natură să distorsioneze fluxul economic natural. Doar piaţa liberă, privită în context incluziv - naţională, regional, europeană, este cea care garantează un preţ corect atât pentru cei care produc, cât şi pentru cei care consumă energie.

Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica
ADVERTISING

Potrivit acestuia, concurenţa între jucători, balanţa dintre cerere şi ofertă, contextul şi condiţiile de producţie sunt cele care reglează valoarea energiei şi fluxul import-export.

Decizia CJUE va fi remisă Tribunalului Bucureşti, acesta urmând să ia decizia finală în litigiul dintre Hidroelectrica şi ANRE ce se desfăşoară în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇