Cum și-au împărțit PNL, PSD și Pro România funcții bănoase la ANRE

Cum și-au împărțit PNL, PSD și Pro România funcții bănoase la ANRE

Deputații și senatorii au decis că liberalul Mircea Man va deveni vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Totdată, Marian Neacșu de la Pro România și Valeriu Steriu de la PSD se vor alătura conducerii instituției ca membri în Comitetul de reglementare.

Liberalul Mircea Man a obținut 315 voturi de susținere pentru a ocupa funcția de vicepreședinte al ANRE și doar 49 împotrivă. În consecință, va fi numit.

Totodată, cu 321 de voturi pentru și doar 49 împotrivă, fostul vicepreședinte al ANRE, Marian Neacșu, va deveni simplu membru în Comitetul de reglementare.

ADVERTISING

Și tot membru al comitetului de reglementare devine Valeriu Steriu, deputat social democrat și fost purtător de cuvânt al PSD.

După cum SpotMedia v-a relatat deja pe larg, aceste numiri sunt rezultatul unor negocieri politice.

În acest an, comisiile de specialitate din Camera Deputaților și din Parlament nici măcar n-au mai audiat candidații la aceste funcții. În schimb, s-au mulțumit să împartă politic funcțiile și să susțină oamenii.

Din păcate, noii membri ai conducerii ANRE au puține legaturi cu sectorul Energiei.

ADVERTISING

Mircea Man a fost director la Sucursala Gaz Mureș. Dar asta a fost în urmă cu 20 de ani. În 2000, Man a devenit deputat și, ulterior, a tot ocupat funcții politice. Este director în ANRE până la numirea în funcția de vicepreședinte.

mircea-man-1
Mircea Man. Foto: Arhivă Facebook/Mircea Man

Marian Neacșu este economist și a lucrat în societăți agricole și în industria alimentară. Experiența sa în Energie se leagă de postul de vicepreședinte al ANRE pe care l-a mai ocupat tot cu sprijin politic. După excluderea din PSD s-a alăturat Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

Neacsu
Marian Neacșu. Foto: Arhivă Facebook/Marian Neacșu

Iar Valeriu Steriu este inginer de mașini-unelte. A lucrat până în 1991 la o societate care fabrica corpuri de iluminat, apoi a fost director la o firmă care aproviziona cu gaze industria petrochimică.

steriu
Valeriu Steriu. Foto: Arhivă Facebook/Valeriu Steriu

Salariile pe care le vor încasa noii membri din apartul de conducere al ANRE sunt consistente. Vicepreședintele încasează în jur de 48.000 de lei, iar membrii simpli în Comitetul de reglementare iau cam 36.000 de lei pe lună.

ADVERTISING

Deputatul USR Cristina Prună a explicat pentru SpotMedia.ro că PNL și PSD și-au împărțit aceste posturi.

În schimb, candidații cu experineță vastă în sectorul energetic n-au avut nicio șansă. Spre exemplu, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisaliță – care a candidat la un post de membru în Comitetul de reglementare al ANRE la propunerea USR – a povestit că a fost pus degeaba pe drumuri.

A venit la București să participe la audierea candidaților, dar acestea n-au mai avut loc. A depus un proiect pentru ANRE care nici măcar n-a fost discutat în comisii.

Asta, deși expertul are cumulat 20 de ani de experiență în sectorul energetic. Parte din această experiență este internațională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇