Europa are cele mai ieftine gaze din ultimele 17 luni

Europa are cele mai ieftine gaze din ultimele 17 luni

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborât, luni, la cel mai redus nivel din septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori să-şi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european.

Cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%, transmite Bloomberg.

Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză.

ADVERTISING

Aceste informaţii au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecţionate dinspre Occident spre China.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.

Iarna blândă şi energia verde ajută

O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere.

ADVERTISING

Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână în Occident, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni, pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control, iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

"Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare", susţin analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S.

ADVERTISING

Cu toate acestea, există unele semnale de avertisment că criza declanşată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa este departe de a se fi încheiat.

Europa a fost "norocoasă" că vremea a ţinut cu ea, dar aprovizionarea sa rămâne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat preşedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Chiar dacă preţurile la gaze au scăzut, ele sunt totuşi peste media multianuală pentru această perioadă a anului.

Pentru moment însă piaţa europeană a gazelor naturale primeşte o mână de ajutor şi din partea regenerabilelor.

Graţie energiei electrice produsă din surse regenerabile, Europa foloseşte mai puţine gaze naturale pentru a produce electricitate. Datele oficiale arată că, sâmbătă, turbinele eoliene din Germania au produs o cantitate record de electricitate, o situaţie similară înregistrându-se în Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇