Criza cerealelor din Ucraina: România și alte 4 state trimit o nouă scrisoare către Comisia Europeană. Iată ce reclamă

Criza cerealelor din Ucraina: România și alte 4 state trimit o nouă scrisoare către Comisia Europeană. Iată ce reclamă

Miniştrii Agriculturii din cinci state din estul Uniunii Europene, inclusiv România, cer într-o nouă scrisoare executivului european să modifice şi să extindă reglementările care restricţionează importul unor produse agricole ucrainene.

La începutul acestei luni, după o sesizare din partea celor cinci ţări, UE a stabilit restricţii până la data de 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a atenua oferta excedentară de astfel de produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

ADVERTISING

Potrivit unei noi scrisori semnate de miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, interdicţia nu se aplică mărfurilor importate în baza unor contracte încheiate înainte de 2 mai, creând riscul ca unele contracte nedatate să poată continua.

Ca urmare, există riscul unor abuzuri, în condiţiile în care autorităţile vamale nu vor avea instrumente pentru a verifica şi pune sub semnul întrebării astfel de documente, au scris miniştrii, citaţi pe surse joi de agenţia poloneză de presă PAP.

ADVERTISING

Miniştrii au solicitat, de asemenea, ca restricţiile la import să fie prelungite până la sfârşitul anului, informează Reuters.

Restricţiile au venit după ce anul trecut UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a ajuta ţara invadată de Rusia. Cele cinci ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care, din cauza războiului, nu mai au putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră.

Pe 3 mai, ANSVSA anunţa că nu va mai permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, până la data de 5 iunie 2023, după o decizie a Comisiei Europene.

ADVERTISING

Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇