Premierul Florin Cîțu a anunțat că va informa liderii UE și SUA despre acțiunile USR PLUS și faptul că aceștia doresc să se alieze cu AUR pentru a-l demite.
”Aș vrea să mai informez că o să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Avem aici lucruri care nu credeam că se mai pot întâmpla în 2021.
Avem o alianță toxică care se prefigurează, o alianță cu un partid extremist, un partid care vrea răul românilor, un partid care nu respectă proprietatea privată, un partid care nu respectă libertatea individuală, un partid cu care din punctul meu de vedere nu ar trebui să discutăm.
Dar voi informa liderii europeni și vom vedea ce cred aceștia. Bineînțeles și partenerii noștri strategici Statele Unte”, a anunțat Cîțu, după ședința de guvern în care, fără USR PLUS, a adoptat ordonanța de urgență pentru programul Anghel Saligny.
Întrebat de jurnaliști premierul a spus că nu este o plângere, ci doar un dialog, astfel încât partenerii străini să fie la curent cu situația.
”Eu cred că este important să știe că în România colegii domniilor lor se asociază cu un partid extremist cu care nimeni nu ar vrea să aibă de a face. Este doar un dialog pe care îl am cu colegii europeni, aș vrea să știu opinia acestora.
(O să vorbesc la, n.red.) Renew și celelalte grupări care respectă democrația, libertăți individuale, toate lucrurile pentru care ne luptăm să stăm în UE”, a mai spus Cîțu.
Cîțu a fost întrebat în context dacă poate spune că România este un stat suveran independent, dacă consideră că trebuie să dea raportul partenerilor internaționali.
”Este necesar pentru a avea un dialog cu partenerii noștri de fiecare dată. Dacă nu o fac eu mă sună ei și mă întreabă pentru că toată lumea este interesată dacă avem sau nu o instabilitate politică în România și să le explicăm situația”.
UPDATE 20:46 - Dacian Cioloș a reacționat, după depunerea moțiunii de cenzură în Parlament: ”Nu are ce să informeze. Rămânem fideli angajamentelor noastre că nu vom face alianțe politice cu extremiștii. Nu avem nicio înțelegere, niciun angajament cu AUR. Am depus o moțiune de cenzură și am solicitat semnături pe un text pe care l-am propus în Parlament, conform procedurii parlamentare”.
Context
Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.
Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. După câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.
Ajuns la Justiție, Bode a semnat el avizul necesar, astfel că vineri, înainte de discuțiile de împăcare cu cei de la USR PLUS, Cîțu a trecut ordonanța.
La ședința al cărui unic punct pe ordinea de zi a fost această OUG, miniștrii USR PLUS nu au fost prezenți, dar au participat secretarii de stat liberali din ministerele lor, cu tiltul de ”invitați”.
Cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Însă conducerea PNL a dat două voturi în unanimitate pentru susținerea lui Cîțu ca premier.
Astfel, cei de la USR PLUS au pornit negocieri cu cei de la AUR pentru a depune împreună o moțiune de cenzură. O moțiune au depus și cei de la PSD, dar Dacian Cioloș a declarat pentru SpotMedia.ro că nu vor ralia acesteia.
Rămâne de văzut ce va face USR PLUS mai departe.
Citește mai multe despre criza din guvern:
Citește și câteva analize marca Spot pe acest subiect: