Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul deschide barurile și jocurile de noroc - Interviu cu dr. Octavian Jurma (III)

Atitudinea bizară a României față de noua tulpină britanică a coronavirusului: UE se protejează, Bucureștiul  deschide barurile și jocurile de noroc - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu dr. Octavian Jurma (III)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A sunat alarma generală pe tot globul din cauza noilor tulpini ale SARS-Cov-2, mult mai contagioase, doar în România s-a pus batista pe țambal. Rând pe rând, statele UE intră în lockdown sau înăspresc restricțiile, în timp ce la București se discută despre redeschiderea cinematografelor sau chiar a sălilor cu jocuri de noroc.

Desigur, poate doar un noroc chior ne poate ajuta pe noi românii să scăpăm cu bine din această pandemie, dacă ne uităm cu atenție la ce fac autoritățile noastre comparativ cu ce fac alte țări.

Iată doar câteva dintre informațiile apărute în ultimele zile:

În schimb, în contextul scăderii drastice a numărului de teste și implicit a incidenței, Prefectura București a găsit că e momentul potrivit să ia în discuție aplicarea măsurilor de relaxare.

ADVERTISING

Mai mult, România a susținut, fără să roșească, zile la rând, că ar avea un singur caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului.

Două noi cazuri cu tulpina britanică de coronavirus au fost depistate în București. Nici acești pacienți nu au fost în străinătate

InformareÎncă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate...

Posted by Instituția Prefectului Municipiului București on Friday, January 22, 2021

Se creează condiții optime pentru răspândirea noii tulpini, care este și mai infecțioasă. Ceea ce creează condițiile să vedem o revenire pe val în februarie-martie, chiar dacă acum nu o detectăm, fiindcă nu testăm destul”, subliniază dr. Octavian Jurma, în partea a treia a interviului acordat pentru cititorii SpotMedia.ro:

Dvs sunteți cel care a avut curajul să afirme public că noua tulpină, extrem de contagioasă, circulă deja în România, cu siguranță în București. În schimb, guvernanții au susținut zile la rând că nu avem decât un singur caz în toată țara, cel de la Giurgiu. Care e explicația?

Este bizară atitudinea noastră față de această amenințare, pentru că, dacă mai țineți minte, când am aflat că există tulpina asta periculoasă am oprit zborurile din Anglia, am luat măsuri foarte spectaculoase peste noapte: au fost oameni care nu au mai putut să ajungă în România de sărbători, nu care cumva să intre noua tulpină la noi în țară.

Iar acum, când știm sigur că e la noi în țară: ”Ah, OK, bun, nu mai are sens să facem ceva”. Se poate veni ușor din Anglia, oamenii stau două săptămâni în carantină, dar dacă au făcut boala în urmă cu 14 zile nu mai e nevoie (…). Acum când știm sigur că avem și la noi noua tulpină, ne-am relaxat, e totul în regulă…

ADVERTISING

Turistă revenită din Marea Britanie şi care trebuia să fie în carantină, depistată la telecabina din Brașov: Nu purta mască și nu avea actele la ea

De aceea, repet, e foarte importantă politica de testare. Mai ales în contextul noilor tulpini. Există deja atât de multe mutații!

Debutul creșterii, dacă are loc în perioada asta, nu îl putem detecta. Nu știm sigur dacă este sau nu este, dar va fi vizibil în luna februarie, pentru că această dublare consecutivă, la fiecare 14 zile, pe care o are în mod specific această tulpină, va avea o pondere mare în timp.

În Anglia a fost detectată în septembrie pentru prima dată, iar în decembrie 60% dintre cazurile înregistrate în Londra erau cu această nouă tulpină. Deci sunt 2-3 luni necesare ca să disloce și să producă o nouă curbă în februarie-martie, în funcție de ce măsuri se vor lua sau nu se vor lua.

(..) În timpul ăsta, în București a scăzut numărul de teste. A existat o perioadă în care în București se făceau 10.000 de teste pe zi, iar acum avem zile în care testăm chiar și doar 4-5.000 de persoane la nivel național (…) Avem tot felul de pretexte pentru care nu testăm.

Spuneți-ne mai multe despre aceste noi tulpini, mult mai contagioase. Cum apar?

Frontul acesta epidemic transformă pe fiecare dintre noi într-un ”laborator” în care noi multiplicăm virusul, dar îl și modificăm un pic. (…) Așa este programat virusul, să se copieze cu mici erori. Virusul își actualizează instrumentele de luptă.

ADVERTISING

Asta e problema cu noile tulpini: Cu cât lași mai mult oamenii să se infecteze, cu atât ai mai multe laboratoare. Și o să ne trezim, eu știu, că următoarea tulpină mai contagioasă provine chiar din România, de ce nu?

Aici este marele pericol.

La ce ne putem aștepta în continuare?

Noua tulpină circulă, în mod sigur ea s-a omogenizat în țară după această mișcare generală de sărbători.  Și sunt două trenduri cumva diferite: Avem trendul descendent al vechii tulpini și noua tulpină care începe să crească, deși nu se poate vedea, pentru că există o perioadă de 2-3 săptămâni de la debut până devine trendul vizibil.

Asta dacă am testa măcar uniform. Vă spun sincer că aceste variații de testare sunt mai enervante decât lipsa de testare, pentru că e ca și cum ai urmări o țintă care se mișcă în zig-zag, nici măcar liniar. Și neputând să identificăm trendul, de aceea, nu putem spune: Atenție, suntem pe un trend ascendent!

Dar putem spune că, dacă nu testăm, este foarte greu să depistăm o creștere a curbei în faza incipientă. Această curbă exponențială evoluează mult timp sub radar, nu sunt semne evidente, de aceea e nevoie de o testare precisă - ca să depistezi când are loc acea perioadă de dublare la 14 zile, când crește de la 10 la 20 la 40, ceea ce nu se vede foarte ușor pe curbă.

Odată intrată într-o creștere exponențială, deși o vedem, este foarte greu să mai faci ceva, pentru că de multe ori 80% din cazuri se acumulează în finalul intervalului (…)

Acesta este riscul mare – că nu putem lua măsurile anticipativ, din timp. Însă nici nu se dorește asta, din ce am observat eu.

Noi de ce nu facem testele specifice pentru a depistarea cazurilor de infectare cu varianta britanică? Nu sunt bani, nu avem oameni pregătiți, nu avem aparatură? Sau pur si simplu nu se dorește, din diverse motive?

În mod sigur avem oameni, și la București, și la Timișoara. Deja am verificat, aparatură de ultimă generație există, sunt echipate laboratoarele.  

Deci avem oameni și echipamente, dar într-adevăr ar fi nevoie de finanțare.

Și mai trebuie trimise eșantioanele în cadrul unui program național de eșantionare. Nu e nevoie să avem în fiecare județ ceea ce trebuie pentru aceste secvențializări, ci fiecare județ poate să trimită un eșantion, fie regulat, fie atunci când li se pare ceva suspect – s-a infectat prea repede, a crescut prea repede numărul de cazuri într-o anumită zonă etc..

Sunt specialiști în toate DSP-urile care, dacă ar fi lăsați să își facă treaba, ar putea să contribuie și să trimită aceste eșantioane.

Noi nu testăm, în schimb vorbim relaxați despre redeschiderea școlilor. Când anticipați că va fi punctul culminant, în care cele două curbe se vor intersecta și ne vor da complet viața peste cap?

Asta e, de fapt, grija mea cea mai mare. Noi ne relaxăm pe baza unor date care în mod clar sunt afectate de scăderea numărului de teste. Există o scădere ușoară, dar nici pe departe atât de optimistă cum pare ea.

Se creează condiții optime pentru răspândirea noii tulpini, care este și mai infecțioasă. Ceea ce creează condițiile să vedem o revenire pe val în februarie, chiar dacă acum nu o detectăm, fiindcă nu testăm destul.

Spitalele se vor umple, pentru că deși acum oamenii se adresează greu spitalelor, o fac totuși când nu mai au de ales.

Secțiile ATI nu s-au golit nici pe departe în ritmul în care ar fi trebuit să se golească având în vedere scăderile invocate. Scăderea la ATI este foarte mică, sub 10%, și nu există semne că se va ”prăbuși”.

Deci există riscul să întrăm în valul 3 (sau mai bine spus în treapta 3, pentru că noi nu prea ieșim din valuri, deși un pic s-a coborât) cu 1.000 de oameni la ATI, așa cum am intrat în valul 2 cu 500 de oameni la ATI. Iar asta să accentueze numărul de decese.

Variants of #SARSCOV2 may be able to do an end-run around the human immune response. Such “immune escapes” could mean...

Posted by Science on Tuesday, January 19, 2021

Cel mai probabil, această tulpină nu va putea fi oprită. Dimpotrivă, va fi lăsată să evolueze natural, cum a evoluat natural și în toamnă când am avut mai degrabă un vârf natural, nu obținut prin măsuri de restricție. Și rezultatul se va vedea, din păcate, așa cum arată simulările, în februarie sau martie.

Ce vreau să subliniez este că toate aceste prognoze noi le facem în ideea că se vor lua măsuri să nu se întâmple. Când îi spui cuiva ca mine că a ratat prognoza, reacția este: ”Oh, ce bine! Înseamnă că s-au luat ceva măsuri sau că lucrurile au evoluat mai bine”. Niciunul dintre noi nu își dorește răul. (…)

Eu nu sunt un specialist în sănătate publică, însă rolul oricărui specialist în sănătate publică este să fie paranoic în numele nostru, să se gândească la tot ce e mai rău, să fie mereu omul care să tragă semnalul de alarmă: Ne relaxăm prea repede! Nu facem destul!

Cel mai eficient mod de a lupta cu o pandemie este să nu o lăsăm să crească. E ca și cu un incendiu. (...) Avem români care se duc în Australia și rămân perplecși aflând cum poți să menții o țară, practic, sterilă, astfel încât să poți să ai acum meciuri pe stadion cu oameni fără mască, și asta pentru că, într-adevăr, ai aplicat măsuri la timp, oamenii sunt disciplinați și nu faci excepții”, explică dr. Octavian Jurma în partea a patra a interviului acordat pentru SpotMedia.ro, în care vorbeşte deschis despre frica DSP-urilor de politicieni și iresponsabilitatea celor din urmă:

Pandemia la români: ”Noi trebuie să fim o turmă liniștită, care își vede de treabă, și ne ducem în stânga sau în dreapta, după cum ne spun politicienii” - Interviu cu dr. Octavian Jurma (IV)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇