Europa e îngrijorată de noua tulpină a coronavirusului, cu 70% mai virală. Tot mai multe țări opresc zborurile cu Marea Britanie - UPDATE

Europa e îngrijorată de noua tulpină a coronavirusului, cu 70% mai virală. Tot mai multe țări opresc zborurile cu Marea Britanie - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic, din cauza temerilor legate de noua tulpină Covid-19 din sud-estul Angliei.

Olanda a interzis zborurile din Marea Britanie cel puţin pentru restul anului, în încercarea de a se asigura că noua tulpină a coronavirusului nu va ajunge pe teritoriul său, relatează AP.

Interdicţia este valabilă de duminică dimineaţă şi guvernul olandez a precizat că reacţionează astfel după măsurile mai stricte impuse de autorităţile britanice la Londra şi în sud-estul Angliei.

ADVERTISING

Olanda a menţionat că va analiza, “împreună cu celelalte naţiuni din Uniunea Europeană, posibilităţile de a bloca venirea virusului din Marea Britanie”.

Guvernul olandez a recomandat populaţiei să nu călătorească în această perioadă decât dacă este strict necesar.

UPDATE 14:37 - În cursul zilei de duminică aceeași decizie a fost luată și de autoritățile din Belgia. Măsura intră în vigoare de la miezul nopţii, pentru cel puţin 24 de ore, a anunţat premierul Alexander De Croo la postul VRT, potrivit La Libre.

Sunt suspendate şi cursele feroviare Eurostar venite din Marea Britanie.

Măsura este valabilă iniţial 24 de ore, deoarece încă este analizată de specialişti situaţia cu privire la noua tulpină a coronavirusului. “Nu avem un răspuns concludent”, a aformat De Croo.

ADVERTISING

UPDATE 15:26 - Și Franța a anunțat că “urmăreşte îndeaproape” situaţia de pe teritoriul britanic.

Deocamdată, executivul francez nu a luat vreo măsură restrictivă legată de această situaţie. Germania a afirmat că se gândeşte “serios” la suspendarea zborurilor din Marea Britanie.

UPDATE 15:35 - Italia a notificat guvernul britanic

„Marea Britanie a dat alarma cu privire la o nouă formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutații a virusului. Guvernul are datoria de a-și proteja cetățenii, din acest motiv, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna dispoziția de suspendare a zborurilor cu Marea Britanie”, a anunțat ministrul de externe italian, Luigi di Maio, conform Corriere della Sera. În acest moment, zborurile între Marea Britanie și Italia nu au fost restricționate. Mai multe curse vor ajunge duminică în Lombardia, alte 8 în Lazio și 4 în Veneto.

ADVERTISING

UPDATE 16:10 - România a decis suspendarea zborurilor

Mai multe decizii au fost luate duminică seara de Comitetul pentru Situații de Urgență. Astfel, începând cu data de 21 decembrie 2020, ora 00:00, Marea Britanie este introdusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că orice persoană care vine din UK în România trebuie să intre în carantină.

În plus, începând din 21 decembrie 2020, ora 19:00, se suspendă toate zborurile din și spre Marea Britanie, pentru 14 zile.

UPDATE 19:30 - Și Germania suspendă zborurile

Germania va suspenda, de la miezul nopţii, zborurile spre şi dintre Marea Britanie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

Decizia urmează să fie oficializată, a precizat sursa respectivă, menţionând că ţările europene discută în paralel pentru o reacţie comună în ceea ce priveşte legăturile maritime, feroviare şi rutiere cu Marea Britanie.

UPDATE 21:30 - Franța suspendă toate deplasările de persoane

Franţa suspendă începând de duminică la miezul nopţii toate deplasările de persoane, ''inclusiv cele legate de transporturile de mărfuri, pe care rutieră, aeriană, maritimă sau feroviară, provenite din Regatul Unit'', din cauza noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 confirmată în această ţară, a anunţat guvernul francez, transmite AFP.

Aceste restricţii instituite de Franţa sunt valabile deocamdată pentru 48 de ore, ''pentru a lăsa timp de coordonare'' la nivelul UE în vederea stabilirii unei abordări comune privind măsurile faţă de fluxurile de pasageri şi mărfuri dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precizează într-o notă guvernul francez. Transporturile dinspre Franţa către Regatul Unit sunt în continuare permise.

Reuniune de urgență a Consiliului UE

În acest timp, preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.
parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Preda)

Noua tulpină, cu 70% mai virală

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, sâmbătă, că noua tulpină a coronavirusului este cu până la 70 la sută mai transmisibilă şi a renunţat la planurile de relaxare a măsurilor pe cinci zile, relaxarea limitându-se la o zi pentru zonele care nu sunt de cel mai înalt risc.

În sud-estul Angliei, inclusiv la Londra, nu va exista o relaxare, ci dimpotrivă, măsurile au fost înăsprite.

Citește articolele zile pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇