Palestinienii dau în judecată Guvernul britanic, după un secol, cu privire la Declaraţia Balfour şi cer despăgubiri

Palestinienii dau în judecată Guvernul britanic, după un secol, cu privire la Declaraţia Balfour şi cer despăgubiri

Avocaţi palestinieni au atacat în justiţie Guvernul britanic la peste 100 de ani de la Declaraţia Balfour. Palestinienii consideră că britanicii sunt vinovați pentru acest text care a deschis calea înfiinţării statului israelian, din care decurge ”suferinţa palestinienilor”, relatează AFP.

Semnată în 1917 de către şeful diplomaţiei britanice de atunci Arthur Balfour, această Declaraţie anunţa că Londra susţinea ”înfiinţarea în Palestina a unui cămin naţional pentru poporul evreu”.

Această iniţiativă a Londrei, care conducea atunci în Palestina mandatară, a fost o etapă importantă în procesul care avea să conducă, în 1949, la înfiinţarea statului Israel, dar şi la deplasarea unui număr de aproximativ 750.000 de plaestinieni şi la decenii de conflict.

ADVERTISING

Reclamanţii - al căror demers este înainte de orice simbolic - consideră că Guvernul britanic se face vinovat de o declaraţie ”sinistră” şi cer despăgubiri pentru palestinienii lezaţi - fără să stabilească o sumă.

”Mandatul britanic este rădăcina suferinţei poporului palestinian şi a deschis calea încălcării drepturilor lor şi jafului pământului lor”, a denunţat într-o conferinţă de presa, la Ramallah, preşedintele Adunării Naţionale a Muncitorilor Independenţi Munib al-Masri (foto).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Plângerea a fost depusă joi la Tribunalul din Nablus, în nordul Cisiordaniei ocupate, în numele Fundaţiei pentru urmărirea drepturilor palestinienilor, al Sindicatului Jurnaliştilor Palestinieni şi Adunării Naţionale a Muncitorilor Independenţi.

În Declaraţia Balfour, adresată Lordului Walter Rothschild, se cerea totodată ”să nu se facă nimic ce ar aduce atingere drepturilor civile şi religioase ale comunităţilor non-evreieşti din Palestina sau drepturilor şi statutului politic de care se bucură evrei în orice altă ţară”.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇