Imagini de la semnarea, la Casa Albă, a acordului istoric între Israel și state arabe și primele reacții (Video)

Imagini de la semnarea, la Casa Albă, a acordului istoric între Israel și state arabe și primele reacții (Video)

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, Reuters şi dpa.

AFP: Acorduri istorice care perturbă echilibrele în Orientul Mijlociu

Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani.

Acordurile au fost semnate în triplu exemplar, în arabă, engleză şi ebraică.

Cei trei responsabili şi preşedintele americani au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.

ADVERTISING

Ceremonia de la Casa Albă reprezintă prima astfel de normalizare a relaţiilor între state arabe majore şi Israel în peste un sfert de secol.

After decades of division and conflict, we mark the dawn of a new Middle East. Congratulations to the people of Israel,...

Publicată de Donald J. Trump pe Marţi, 15 septembrie 2020

Zidurile Oraşului vechi din Ierusalim au fost luminate în culorile drapelelor statelor implicate în semnarea acordurilor de normalizare a relaţiilor între Israel şi două monarhii din Golf. Acest lucru s-a întâmplat la puţin timp după ceremonia de pe peluza Casei Albe, desfăşurate sub egida preşedintelui american Donald Trump.

Tot marţi seară, clădirea primăriei din Tel Aviv a fost iluminată cu cuvântul "pace", în ebraică, rabă şi engleză.

ADVERTISING

Un atac cu rachete a avut loc asupra Israelului, în timpul ceremoniei de la Casa Albă

Reacții la semnarea acordului

În această seară sărbătorim Pacea în Orientul Mijlociu! Sunt sigur că acordurile cu EAU şi Bahrein vor avea un impact asupra regiunii noastre pentru regiunile care vor veni.

primarul din Tel Aviv, Ron Huldai

Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite (EAU) Abdullah Zayed Al Nahyan a declarat că normalizarea relaţiilor cu Israel va permite EAU să continuă să-i sprijine pe palestinieni în formarea unui stat independent, în timp ce omologul său din Bahrein a numit acordul un "pas istoric", relatează dpa.

ADVERTISING

Acordul "ne va permite să fim alături de poporul palestinian şi să-l ajutăm să-şi îndeplinească speranţa unui stat independent", a spus Abdullah.

Adresându-i-se premierului israelian Benjamin Netanyahu, Abdullah a spus: "Vă mulţumesc că aţi ales pacea şi aţi pus capăt anexării teritoriilor palestiniene", o poziţie despre care a spus că va consolida dorinţa comună a celor două ţări de a realiza un viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Acordul este o realizare istorică pentru SUA, Israel şi EAU şi dă speranţă lumii, a mai spus el.

Acesta "nu este un slogan pe care îl folosim pentru câştig politic într-un moment în care toate lumea aşteaptă cu nerăbdare crearea unui viitor prosper", a dat asigurări ministrul de externe din EAU.

Ministrul de externe din Bahrein, Abdel Latif al-Zayani, a numit acordul de normalizare un "pas istoric".

"Astăzi este un prilej cu adevărat istoric. Un moment de speranţă şi oportunitate pentru toate popoarele din Orientul Mijlociu", a spus el.

El a făcut apel la ajungerea la o "soluţie a două state corectă, cuprinzătoare şi de durată" între Israel şi palestinieni.

"Pentru prea mult timp Orientul Mijlociu a fost dat înapoi de conflict şi neîncredere, provocând distrugere şi dejucând intenţiile unor generaţii de oameni tineri şi inteligenţi", a mai spus Abdel Latif al-Zayani.

Autoritatea Palestiniană: Nu va fi nicio pace în Orientul Mijlociu

Nu va fi "nicio pace" în Orientul Mijlociu fără "încetarea ocupaţiei" israeliene a teritoriilor palestiniene, a reacţionat marţi seară preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după semnarea acordurilor de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi două ţări de la Golful Persic, notează AFP.

Nu va fi nicio pace, securitate sau stabilitate pentru nimeni din regiune fără încetarea ocupaţiei şi respectul drepturilor depline ale poporului palestinian.

Mahmoud Abbas

Palestinienii au acuzat în ultimele săptămâni EAU şi Bahrein că au trădat "consensul arab" care făcea din soluţionarea conflictului israeliano-palestinian condiţia prealabilă la normalizarea relaţiilor cu statul evreu.

"Tentativele de a ocoli poporul palestinian (...) vor avea grave repercusiuni a căror responsabilitate va reveni Statelor Unite şi ocupaţiei israeliene", a adăugat preşedintele Autorităţii Palestiniene, însă fără a intra în detalii despre aceste "repercusiuni".

Trump anunță că și alte țări ar putea semna acorduri similare

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că se aşteaptă ca Arabia Saudită să recunoască la rândul său Israelul, "când va veni momentul", urmând exemplul acordului semnat marţi la Washington între statul evreu, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, notează AFP.

Amintind posiblitatea ca alte "şapte sau opt ţări" să încheie un acord similar, "inclusiv cele mai mari", preşedintele Statelor Unite a menţionat că regatul saudit s-ar putea afla printre acestea.

"Am vorbit cu regele Arabiei Saudite", vor face pasul "când va veni momentul", le-a spus jurnaliştilor liderul administraţiei de la Washington.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇