George Simion, candidatul Kremlinului pentru președinția României. Ce șanse are?

Aflat sub interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Moldova și pe cel al Ucrainei, liderul AUR a pornit în cursa pentru Cotroceni, propunându-și să joace rolul de arbitru în cursa electorală pentru desemnarea noului șef de stat.
George Simion, candidatul Kremlinului pentru președinția României. Ce șanse are?

Cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, finanțare netransparentă și tehnici de promovare digitală asemănătoare cu cele folosite de Moscova, formațiunea extremistă AUR a devenit a treia forță politică din România. 

George Simion, 37 de ani, și-a anunțat candidatura la președinție. Este al doilea om politic care intră în cea mai importantă cursă electorală a anului.

Liberalii au decis primii că vor merge cu candidat propriu, iar acesta va fi președintele partidului Nicolae Ciucă.

Formațiunea de extremă dreapta AUR a avut un scor politic de 15% la alegerile din 9 iunie, devenind al treilea partid din țară, după PSD și PNL.

George Simion nu are șanse reale să ajungă președintele României, dar folosește campania pentru a-și consolida poziția de lider al partidului, încercând intrarea în turul doi al alegerilor sau, în cazul unui eșec, pentru a negocia pachetul important de voturi obținute în primul tur cu unul dintre cei doi candidați ajunși în finală.

Acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus un director SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova). Mi-a mai spus că, la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova
ADVERTISING

Liderul AUR este unul dintre cei mai vocali oameni politici pro Rusia din țara noastră. 

Alături de fosta lui colegă de partid, Diana Șoșoacă, acum adversară, au creat o platformă de susținere a acțiunilor Kremlinului.

Fost senator AUR, acum lider al propriului partid SOS, Şoşoacă participă de câte ori are ocazia la întâlniri și evenimente organizate de Ambasada Rusiei din București.

Un pericol la adresa Moldovei

George Simion a fost implicat direct în acțiunile zgomotoase de compromitere a vizitei oficiale făcute de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în România, în luna octombrie 2023.

Dar cea mai mare povară a lui Simion e faptul că are interdicție de a intra în Republica Moldova și Ucraina, fiind considerat un pericol la adresa securității acestor două țări vizate de acțiunile ostile ale Rusiei, din cauza legăturilor acestuia cu agenți ai Kremlinului.

AnatolSalaruMoldovaSM
DEZVĂLUIRE. Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, a fost cel care a anunțat despre interdicția lui George Simion de a trece Prutul sau de a se deplasa în Ucraina - Sursa: Spotmedia.ro

„Am onoarea să fiu cel pe care l-aţi ales să vă reprezinte în această bătălie. Mă înclin în fața voastră, mă înclin în fața viitorilor primari şi consilieri locali care au dus o luptă absolut nedreaptă”, a declarat George Simion, în discursul de acceptare a candidaturii din partea partidului său.

„Tot ce vă promit vouă este că, atunci când ajung președinte, mă voi asigura că alegerea primarilor se face în două tururi de scrutin, aşa cum este drept. Mandatul meu pentru voi, aleșii locali AUR, este imperativ: nu facem alianță cu PSD şi cu PNL. AUR face alianțe doar cu românii”, a mai spus el.

Întregul succes politic al lui Simion, început la sfârșitul anului 2020, atunci când AUR a obținut 9% din voturile românilor, se bazează pe a transmite opiniei publice ceea ce vrea să audă.

Alegerea primarilor într-un singur tur reprezintă o temă de dezbatere importantă, afectând grav sistemul democratic din țara noastră.

PNL și USR, deși la un moment dat, în campaniile electorale, au promis că se vor bate pentru a schimba legislația în acest domeniu, au renunțat pe parcurs, dar vocea lui Simion e auzită, cel puțin de o parte a opiniei publice.

Strategie din manualul de propagandă a Kremlinului

AUR este o formațiune care a început să strângă aderenți în timpul pandemiei, atunci când mulți oameni s-au revoltat și au protestat la adresa măsurilor guvernamentale de protejare a populației, în principal cu privire la purtarea obligatorie a măștii și la vaccin, măsuri asociate cu limitarea dreptului la liberă circulație.

Promovând teorii ale conspirației pe rețelele sociale, dar și organizând o serie de mitinguri de protest, George Simion a devenit cel mai influent lider politic de pe Facebook, Instagram și TikTok.

A reușit să strângă milioane și milioane de reacții la postări și „live”-uri, o parte transformându-le în voturi la alegerile din decembrie 2020.

Există suspiciuni rezonabile că a primit ajutor intern și extern de la actori ai serviciilor de informații care au avut resursele financiare și instrumentele necesare pentru a duce mesajele AUR la un număr foarte mare de români din țară și străinătate.

Mai multe investigații de presă au arătat că George Simion are o strategie de comunicare pe rețelele sociale foarte asemănătoare cu cea folosită de propaganda Kremlinului pentru a influența opinia publică din Europa și SUA.

Russia Putin
PROPAGANDA. Strategia de promovare politică a AUR e asemănătoare cu cea folosită de Vladimir Putin pentru a crea tensiuni în țările occidentale. Se bazează pe știri false, teorii ale conspirației și senzaționalism cu orice preț - Foto: Hepta.ro

„Am identificat… 19 site-uri și tot atâtea pagini de Facebook conexate cu acestea, care imită aparența unor publicații independente, dar postează exclusiv propagandă sau chiar conținut fals, favorabile AUR”, se arată într-o investigație realizată de Misreport, o organizație care monitorizează și semnalează știrile false.

Simion: Dușmanii bunicilor mei sunt și dușmanii mei

Pe parcursul ultimilor patru ani a fost extrem de suspectă lipsa de reacție a serviciilor de informații din România vizavi de acțiunile celor care gravitează în jurul AUR și se fac responsabili de afectarea gravă a siguranței naționale prin promovarea unor informații false, blocarea unor evenimente oficiale, crearea unor tensiuni politice și sociale pornite de la premise false și promovarea violenței.

E timpul pentru un preşedinte energic, nu pentru ficuşi, nu pentru îmbuibaţi, nu pentru turişti, vremea lor a trecut. Voi fi preşedintele care va reduce taxarea muncii şi va reduce aparatul birocratic inutil. Voi fi preşedintele care vă ascultă şi voi fi preşedintele care se luptă pentru voi

George Simion, liderul AUR, discurs de acceptare a candidaturii la alegerile prezidențiale

Sore deosebire de România, Moldova și Ucraina au făcut mult mai mult pentru a limita influența toxică a lui George Simion.

BUCURESTI - ZELENSKI - IOHANNIS
BOICOT. În octombrie 2023, Volodimir Zelenski a fost în vizită oficială la București, dar n-a putut vorbi în Parlament din cauza scandalului făcut de George Simion și Diana Șoșoacă. În imagine, în vizită la Palatul Cotroceni - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

„Dacă vor ambasadorii să vorbim, sunt bineveniți, dar nu la ambasadele lor, ci în birourile noastre. Sunt toți bineveniți, cu o singură excepție, ambasadorul Austriei. Ambasadorul Austriei, nu”, a declarat George Simion, oferind o mostră din modul în care urmează să administreze politica externă a României, în cazul în care va ajunge președinte. 

„Ei vin aici (ambasadorii - n.red.) cu avioanele lor particulare şi se prefac nemulțumiți de indicii noștri de dezvoltare. Dar nu știu că sute de ani am fost exploatați, cu rândul. Bunicii lor luau lecții de vals, iar bunicul meu şi bunicii voștri arau pământul cu plugul”, a mai spus el, continuându-și atacul la adresa Austriei pentru refuzul de a primi România în spațiul Schengen.

Demolarea opoziției democratice

Atât PNL, cât și PSD speră să-l folosească pe George Simion pe post de sperietoare, în situația în care ori Marcel Ciolacu, ori Nicolae Ciucă ajung în turul doi al alegrilor alături de liderul AUR.

Strategii ambelor partide consideră o astfel de situație ca fiind ideală, asemănătoare cu o cursă de genul Ion Iliescu - Vadim Tudor, în anul 2000, sau Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă, în 2019.

George Simion nu va ajunge președinte, dar a reușit să creeze o mișcare extremistă și naționalistă în țara noastră  la două decenii după ieșirea din scenă a Partidului România Mare.

AUR a luat dublu față de USR la alegerile din 9 iunie, devenind principalul partid de opoziție. 

Astfel s-a redus la maximum cenzura democratică a guvernului PSD-PNL din cauza asociațiilor toxice pe care George Simion le are cu Rusia și a lipsei de credibilitate a acestuia pe scena politică europeană. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇