Silvestru Șoșoacă, ridicat de poliție pentru că și-a depus candidatura cu semnături false. George Simion ar fi pus totul la cale, dar acum acuză statul-paralel UPDATE

Silvestru Șoșoacă, ridicat de poliție pentru că și-a depus candidatura cu semnături false. George Simion ar fi pus totul la cale, dar acum acuză statul-paralel <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Silvestru Şoşoacă a fost ridicat, miercuri, de acasă de poliţie şi dus la audieri la Parchetul General. Ancheta vizează semnăturile strânse pentru candidatura sa la Parlamentul European, ca independent.

Anchetatorii au indicii și dovezi că semnăturile ar fi fost falsificate, cu ajutorul unor membri AUR şi la solicitarea lui George Simion. 

UPDATE - Silvestru Șoșoacă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. El este acuzat de uz de fals și fals în declarații. Procurorii subliniază că nici o altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar.

Silvestru este fostul soţ al senatoarei Diana Şoşoacă, liderul SOS România şi candidat la Primăria Capitalei. La rândul lui, Silvestru Șoșoacă și-a depus, la Biroul Electoral Central, listele de susținere pentru candidatura la Parlamentul European, în 10 aprilie, cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului legal. 

ADVERTISING

Pe lângă Silvestru Șoșoacă, au fost aduse la audieri alte persoane care l-ar fi ajutat pentru a falsifica listele de semnături, adică mai mulţi membri ai partidului AUR.

Printre cei care au ajuns la Parchet se află Valentin Florea, candidat la Primăria Sectorului 6, şi Cristina Dumitrescu, candidată la europarlamentare. De asemenea, la Parchet a ajuns şi candidatul AUR la Sectorul 4, Matei Ştefănescu, care a declarat însă că a venit în calitate de avocat.

Însuşi liderul partidului, George Simion, este anchetat pentru instigarea la falsificarea semnăturilor.

Reacţie rapidă şi vehementă de la Simion

Simion a şi reacţionat rapid pe Facebook, după apariţia informaţiilor:

„Atenție: Vor să scoată AUR din listele electorale! Disperarea sistemului e maximă!”

„A început!!! Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și zilele următoare și puși să dea declarații despre mine!”.

ADVERTISING

"Indiferent dacă ieșim cu cătușe, indiferent dacă ne oprește internetul: mergeți duminică la vot!"

„Eu nu sunt lider extremist, iar procurorii nu mi-au transmis nimic până la această oră.

Zeci de apropiaţi de-ai mei şi membri din echipa de campanie sunt citaţi ca martori pentru azi şi zilele următoare şi puşi să dea declaraţii despre mine!

Motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citaţi pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiţia electorală. Martorii sunt întrebaţi cu insistenţa despre preşedinte partidului, George Simion”, a declarat Simion, pentru News.ro. 

Revine statul paralel

George Simion mai spune că „statul-paralel a ieșit la atac”.

ADVERTISING

"Asistăm la zvârcolirea sistemului disperat că îi scapă puterea printre degete, pentru că AUR a crescut mult prea mult pentru gustul lor, e de neoprit și atunci se încearcă oprirea cu mijloace totalitare”, adaugă președintele CNC al AUR, Claudiu Târziu, citat de Mediafax.

„Tot ce s-a petrecut azi e un abuz. Colegii noștri de partid, angajații noștri au fost ridicați ca niște infractori din stradă, au fost umiliți în fața vecinilor, au fost puși să dea probe de semnături”, acuză Târziu, care a ajuns în fața Parchetului General alături de simpatizanți AUR.

Târziu afirmă că „acest atac e unul făcut pe picior de un sistem disperat că îi scapă puterea”.

„Respingem maniera totalitară în care acționează forțele de ordine și magistrații la ordinele PSD și PNL. Nu am comis nicio infracțiune, nu există nicio probă împotriva noastră”, conchide Târziu.

AUR protest Parchet
Foto: Inquam Photos / George Calin

Acuzaţiile procurorilor

Parchetul General a emis un comunicat oficial referitor la dosar, însă în care nu menţionează niciun nume.

Iată ce spun procurorii:

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României, care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024. (...)

„În data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.

„În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.

Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători”.

Amintim că Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv, pentru ultraj, la 180 de zile de „amendă-închisoare”, după ce, în decembrie 2021, a agresat un polițist, în scandalul cu o echipă a postului de televiziune italian Rai Uno.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇