Alegeri europarlamentare 2024: UDMR e primul și domnul Șoșoacă ultimul, pe buletin. De două ori mai multe secții de vot în diaspora

Alegeri europarlamentare 2024: UDMR e primul și domnul Șoșoacă ultimul, pe buletin. De două ori mai multe secții de vot în diaspora

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, ordinea în care partidele politice vor apărea pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.

Astfel, UDMR este primul pe listă, urmat de alianţa electorală PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei.

Pe locul 7 pe buletinele de vot este România Socialistă, locul 8 – Partidul România Mare, locul 9 – Partidul Patrioţilor, locul 10 - Partidul Alternativa Dreaptă, locul 11 - Partidul S.O.S. România şi locul 12 – Partidul Diaspora Unită.

ADVERTISING

Ordinea de înscriere a candidaţilor independenţi pe buletinele de vot este următoarea: locul 13 – Paula-Marinela Pîrvănescu, locul 14 – Vlad-Dan Gheorghe, locul 15 – Nicolae Bogdănel Ştefănuţă şi locul 16 – Dumitru Silvestru Şoşoacă.

De două ori mai multe secţii de vot în străinătate

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 secţii de votare în străinătate, aproape dublu comparativ cu alegerile europarlamentare din anul 2019.

ADVERTISING

La rândul său, Toni Greblă a afirmat că primul exemplar al buletinului de vot, specimen, a fost deja tipărit, iar de luni noaptea începe tipărirea tuturor buletinelor de vot pentru ca ele să fie distribuite apoi în toate secţiile de peste hotare.

Specimenul buletinului de vot poate fi accesat AICI.

„Vom organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, nu număr de peste 900 de secţii de votare, mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

ADVERTISING

Totodată, este cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximul anterior de 385 de secţii organizate la alegerile prezidenţiale din 2019”, a declarat Luminiţa Odobescu, într-o conferinţă de presă susţinută, luni, împreună cu şeful AEP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇