Și MApN anchetează de unde a făcut rost Diana Șoșoacă de uniformă. Șanse reduse să pățească ceva

Și MApN anchetează de unde a făcut rost Diana Șoșoacă de uniformă. Șanse reduse să pățească ceva

După IGPR, și Ministerul Apărării Naționale a demarat o anchetă internă pentru a afla de unde a făcut rost Diana Șoșoacă, candidata SOS la alegerile de pe 9 mai, de uniforma oficială a Armatei Române, cu care s-a afișat în înregistrări video difuzate pe rețele.

”Ziua porților deschise la Poliția Română! Mulțumim Poliției Române! 30.05.2024”, a scris, joi, pe Facebook, Diana Şoşoacă, alături de o fotografie în care ea apare îmbrăcată în haine militare şi este alături de doi bărbaţi, unul dintre ei îmbrăcat în uniformă de poliţist.

De asemenea, Şoşoacă a postat un clip video în care apare punându-şi o cască de poliţist şi urcându-se pe o motocicletă a Poliţiei Române.

ADVERTISING

”Vine, vine cu amazoanele, hai la Revoluţie! Vine, vine, cu amazoanele, vine Şoşoacă. Vine Şoşoaca să distrugă cloaca”, sunt versurile melodiei care însoţeşte imaginile.

ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA POLITIA ROMÂNĂ!MULTUMIM POLITIEI ROMÂNE!

Publicată de Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial pe Joi, 30 mai 2024

MApN a confirmat, pentru Libertatea, deschiderea unei investigații.

„În videoclipuri, vestonul pare același pe care îl avem și noi în dotare. Legal există Ordonanța de Guvern 51/1994, articolul 9; dacă cineva a vândut sau a pus la dispoziție echipamente militare fără acordul MApN este o încălcare a legislației”, a declarat generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN, pentru Libertatea.

ADVERTISING

Totuși, este puțin probabil ca Diana Șoșoacă să pățească ceva pentru că a purtat o uniformă a Armatei Române.

Legal, trebuie să existe o plângere împotriva acesteia. Apoi, potrivit articolului 258 din Codul Penal, „(1) folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, deci ar trebui demonstrat că Diana Șoșoacă nu doar că a purtat uniforma, ci s-a și dat în anumite situații drept angajat MApN.

În ce îl privește pe cel care i-a dat uniforma, potrivit OUG 51/1994, este interzisă „producerea, vânzarea sau cumpărarea, de către persoane fizice sau juridice, a unor articole din compunerea uniformelor militare, fără avizul instituțiilor publice”.

ADVERTISING

Însă, cel mai probabil, spun surse pentru Libertatea, este vorba de un rezervist care i-a împrumutat uniforma candidatei SOS, ori MApN poate lua măsuri doar împotriva cadrelor active.

În ceea ce privește tehnica militară care apare în videoclipurile de promovare a Dianei Șoșoacă, aceasta nu face parte din echipamentele aflate în dotarea Armatei, spun reprezentanții MApN. Cel mai probabil, sunt vehicule vechi de armată care au fost casate și ulterior vândute la licitații.

Și Poliţia Română a demarat verificări, după apariția clipurilor în care Diana Şoşoacă se urcă pe o motocicletă a Poliţiei, purtând o cască de poliţist.

Conducerea IGPR a dispus de urgenţă efectuarea de verificări cu privire la posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi ale Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, informează instituția, într-un comunicat.

”Conducerea IGPR condamnă ferm orice asociere a unui angajat al instituţiei cu o persoană aflată în campanie electorală şi folosirea echipamentelor şi a tehnicii din dotare pentru promovarea unor programe electorale, candidaţi ori partide politice”, se mai arată în comunicat.

Polițistul care i-a dat casca și motocicleta și s-a și pozat alături de Șoșoacă, a reacționat pe Facebook, cerând prietenilor să-l susţină şi să trimită mesaje pe adresele de e-mail ale Ministerului de Interne şi Guvernului României în sprijinul său.

El spune că s-ar fi pozat cu oricine i-ar solicita asta şi că totul s-a petrecut într-o pauză, deşi se afla în timpul serviciului.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇