Crăciun la Atena? De ce nu și la ce ar trebui să te aștepți? (Galerie foto)

Crăciun la Atena? De ce nu și la ce ar trebui să te aștepți? (Galerie foto)

Probabil Grecia nu ar fi prima opțiune de vacanță când te gândești la Sărbătorile de iarnă. Dar pe măsură ce se apropie Crăciunul, Grecia capătă cu totul o altă față, începând cu zona continentală până în insule resimțindu-se tradițiile vechi de sute de ani.

Dar mai ales Atena capătă un cu totul alt chip și energie în această perioadă. Iar dacă oricum aveai în plan o excursie acolo, poți alege liniștit această parte din an, mai animată ca oricând.

Vei avea parte de vreme bună, aproximativ 15 grade Celsius, care îți va permite să savurezi un pahar de ouzo sau de vin inclusiv la terasă, privind agitația specifică Sărbătorilor, dar și baia de lumini.

După ce ai degustat ceva, poate kourabiedes sau poate melomakarona, ambele prăjituri, prima cu mult zahăr pudră, a doua, pe bază de miere, a venit momentul să iei pulsul orașului la picior.

ADVERTISING

O primă oprire se impune în Piața Syntagma, aflată chiar în inima orașului. Aici se amplasează un brad uriaș, adesea decorat cu alb și albastru, culorile naționale, și cu karavakia, nave mici decorative, confecționate special pentru Crăciun.

Poți avea norocul să asiști la concerte gratuite (inclusiv de Revelion) sau să patinezi, pentru că, de obicei, în decembrie aici se amplasează un mic patinoar.

Dacă a venit momentul să te gândești la cei dragi, poți pleca la vânătoare de cadouri pe cea mai populară stradă comercială din Atena, Ermou.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt recomandate pentru suveniruri și magazinele artizanale din cartierul Monastiraki sau din Piața Agia Irini. Mofturoșii, cei care preferă obiectele de lux, ar trebui să ajungă în cartierul de lux Kolonaki și pe strada Voukourestiou.

Deși nu sunt la fel de populare ca alte piețe europene și în Atena există câteva bazare, unde localnicii vând produse artizanale, precum: diferite sortimente de săpunuri, produse tradiționale grecești, bijuterii și altele.

Dacă escapada la Atena e în familie, copiii se vor bucura să-l întâlnească pe moș Crăciun la târgul tematic, unde toți grecii vin cu mic și mare.

ADVERTISING

Intrare gratuită la muzeu și nu numai

Odată bifate activitățile ”de sezon”, turiștii trebuie să știe că perioada de Crăciun este magică pentru a explora partea antică a orașului și muzeele (Muzeul Național de Arheologie din Atena sau Muzeul Acropolei). De altfel, începând cu luna noiembrie, prima duminică a fiecărei luni e ziua în care oricine poate intra la muzeu și vizita restul atracțiilor majore gratuit. Verifică doar programul acestora, pentru a nu avea surprize.

Sărbătorile de iarnă, la Atena, înseamnă și o paletă întreagă de localuri de noapte. Atenienilor le place să se distreze, iar perioada Sărbătorilor de iarnă nu face excepție. Iar turiștii sunt primiți cu brațele deschise. În Bouzoukia, dacă sunt rezistenți la frig, se pot bucura de muzica live tradițională, în timp ce savurează preparatele specifice acestei perioade, pe bază de carne de porc, curcan și miel, urmate de un desert tipic Sărbătorilor Pascale, dar care îmbracă haine diferite de Crăciun, Toureski.

Cei dornici de puțină mișcare trebuie să știe că și Grecia are câteva pârtii de schi. La câteva ore distanță de Atena sunt pârtiile de schi de la poalele Muntelui Parnassos.

Se pot face sporturi de iarnă și în Arachova, destinație cunoscută și drept Mykonos de Iarnă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇