Țările din Europa în care oamenii se odihnesc cel mai mult: Pe ce loc se află România

Țările din Europa în care oamenii se odihnesc cel mai mult: Pe ce loc se află România

Un studiu recent a stabilit care sunt țările europene în care oamenii se odihnesc cel mai mult. Slovacia este pe primul loc, în timp ce Grecia se află la polul opus.

Deși nu se bazează pe cea mai riguroasă metodologie științifică, studiul realizat de retailerul britanic de mobilier Bed Kingdom a analizat opt factori pentru a determina dacă locuitorii din 28 de state europene se odihnesc suficient sau nu.

Factorii luați în considerare includ numărul maxim și minim de ore lucrate, zilele libere, pauzele acordate zilnic salariaților și procentul din populație care doarme cel puțin șapte ore pe noapte, relatează Euronews.

ADVERTISING

Conform datelor analizate, Slovacia este țara de pe continent cu cei mai odihniți locuitori, având un scor al odihnei de 86,04 din maximul de 100. Printre motivele pentru care slovacii sunt lideri în acest clasament se numără concediul de odihnă generos de 28 de zile pe an, cele 15 zile libere acordate de sărbători și intervalul obligatoriu de 12 ore de pauză dintre ture, în timp ce majoritatea statelor europene au o pauză minimă de 11 ore între turele de lucru.

Finlanda (85,82) se află pe locul doi - aici 83% din populație doarme cel puțin șapte ore în fiecare noapte, cel mai mare procent la acest capitol. Angajații din această țară primesc pauze de o oră în timpul programului de lucru, cea mai mare din cele 28 de state analizate. Finlandezii au și avantajul uneia dintre cele mai scăzute medii anuale de ore lucrate per persoană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bulgaria ocupă locul trei, cu un punctaj de 84,71 datorat în mare parte faptului că lucrătorii săi au avut pauze neîntrerupte de 48 de ore în fiecare săptămână, în zile consecutive în weekend sau în zilele de duminică și luni.

România se află pe locul 17 cu 76 de puncte. Potrivit sondajului, 76,16% din populație a declarat că doarme cel puțin șapte ore noaptea. Românii au dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă pe an, la care se adaugă 12 zile libere de sărbători. Durata minimă a pauzelor din timpul programului este de 30 de minute, iar maximul de ore de odihnă pe săptămână între turele de lucru este 24.

clasament
Sursa: Bed Kingdom

Datele arată că România are condiții mai bune pentru odihnă decât Spania, Marea Britanie, Croația, Elveția, Belgia, Polonia, Irlanda și Ungaria.

ADVERTISING

Italia, Olanda și Grecia se află la coada clasamentului. Grecii au doar 20 de zile de concediu plătit și doar nouă zile libere acordate de sărbători. În plus, angajații au dreptul la o pauză de numai 15 minute în timpul programului de lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇