Salariații firmei de salubritate din Craiova se instruiesc la munte și la mare. Cazare de peste 17.000 de euro, la Mamaia și Poiana Brașov

Salariații firmei de salubritate din Craiova se instruiesc la munte și la mare. Cazare de peste 17.000 de euro, la Mamaia și Poiana Brașov

Începe, în curând, sezonul cursurilor la munte și la mare pentru angajații din primării și din societățile lor.

Societatea de salubritate din Craiova a rezervat deja – prin atribuiri directe – camere de peste 17.000 de euro pe litoral și la munte pentru angajații săi care vor merge la specializare, în această vară.

Salubritatea Craiova SRL – care face curățenie în orașul cu același nume - este o societate comercială, ai cărei acționari sunt: Consiliul Local Craiova și alte două consilii locale din comunele doljene Ișalnița și Vârvoru de Jos.

Anual, societatea își trimite angajații la cursuri de specializare pe care le cumpără de pe Sicap.

ADVERTISING

Craiova e un oraș destul de mare, în care s-ar putea găsi spații pentru organizarea de cursuri. Ar costa deplasarea lectorului, dar angajații societății n-ar mai călători ca să ia parte la cursuri și n-ar fi nevoie ca societatea edilitară să le achite cazare.

Cu toate astea, angajații de la Salubritatea Craiova SRL se duc la munte sau tocmai pe litoral ca să se specializeze.

Zile pe drum, doar ca să ajungă și să se întoarcă de la curs

Ca să ajungă la un curs care se desfășoară la Mamaia, spre exemplu, un craiovean are de străbătut, pe șosea, o distanța de circa 454 de kilometri. Drumul durează peste 5 ore. Dar se poate prelungi, cu tot cu pauzele de pe drum. Un angajat pierde, astfel, cel puțin o jumătate de zi pe drumuri.

ADVERTISING

Cu trenul, drumul de la Craiova la Constanța durează între 5 ore și 53 de minute și 7 ore și 26 de minute. Dar din gară de la Constanța, cursanții trebuie să mai ia și un autobuz/microbuz ca să ajungă la Mamaia. Deci timpul de deplasare s-ar prelungi.

Până la acest moment, SC Salubritate Craiova SRL a cumpărat – prin 8 atribuiri directe – cazare în hoteluri din Mamaia (la Stavros și Alcor), Jupiter (la Poseidon și Delta), la Băile Felix și la Poiana Brașov (la Teleferic Grand Hotel).

Per total, pentru aceste zile de cazare pentru angajații pe care îi trimite la cursuri, Salubritate Craiova SRL plătește 85.631 de lei (circa 17.501 euro).

ADVERTISING

Am găsit o singură atribuire directă în Sicap prin care societatea a cumpărat participare la cursuri, în valoare de 14.112 lei (2.850 euro).

servicii-cazare-si-formare

E posibil ca societatea să mai cumpere și alte locuri la cursuri.

Dar la cum arată lucrurile acum, cheltuiește de peste 6 ori mai mult pe cazarea angajaților la munte și la mare decât pe instruirea lor propriu-zisă.

Anul trecut - potrivit datelor din Sicap - Salubritate Craiova SRL a cheltuit pe cazare 71.567 de lei (aproape 15.000 de euro).

Iar singura atribuire directă pe care am găsit-o pentru participarea angajaților la cursuri a avut o valoare de doar 14.994 lei (circa 3.000 de euro). Cu alte cuvinte, cazarea a costat de 5 ori mai mult decât participarea la curs!

Conducerea societății: Trimitem angajații unde găsim cursuri

L-am întrebat pe directorul general al Salubritatea Craiova SRL, Mihai Vlad Butari, de ce trimite angajații la cursuri pe litoral și la munte. N-ar fi mai simplu ca angajații să participe la cursuri în Craiova, iar societatea să nu mai dea bani pe cazare?

Butari nu ne-a răspuns la telefon. În schimb, ne-a comunicat, prin SMS, un punct de vedere al societății, din care cităm:

„Menționăm faptul că locația cursurilor nu este stabilită de către angajator, angajații sunt trimiși unde sunt găsite cursuri care să li se aplice sau le realizăm online, în situația în care nu este găsit un curs fizic legat de specializarea pe care o căutăm.

De asemenea, banii alocați acestor cursuri sunt obținuți din prestațiile efectuate de societate pentru toți clienții, persoane fizice sau juridice”, a transmis Salubritate Craiova SRL pentru spotmedia.ro.

Societatea susține că, în 2023, își trimite angajați la 21 de cursuri pentru a obține atestate fără de care nu și-ar putea desfășura activitatea.

În plus, parte dintre angajații săi vor lua parte și la 16 cursuri de formare continuă.

Cine face banii

Salubritatea Craiova SRL a cumpărat prin încredințare directă de la Centrul de Formare Profesională APSAP.

Este o societate înființată în aprilie 2022 și deținută de Bogdan Costin Fârșirotu, fiul fostului deputat PRM Vladimir Mircea Fârșirotu.

Doar în acest an, societatea a primit pentru servicii de cazare și desfășurare de cursuri de formare profesională 155 de încredințări directe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇