Românii vor plăti anul acesta o sumă record pe vacanțele în străinătate

Românii vor plăti anul acesta o sumă record pe vacanțele în străinătate

Românii vor ajunge să consume anul acesta 6 miliarde de euro pe vacanţe în străinătate, un record istoric. Suma este de 80 de ori mai mare faţă de consumul de carte.

„Foamea“ de-a pleca în vacanţe în străinătate este reflectată de indicatorii BNR. În primele cinci luni cheltuielile pe vacanţe în afara ţării au fost de 2,5 miliarde de euro, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

În acest ritm, sumele cheltuite în străinătate se vor duce la 6 miliarde de euro până la finalul anului. Spre comparaţie, piaţa cărţii este de 75 milioane de euro pe an, potrivit calculelor ZF.

ADVERTISING

BNR publică lunar contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism există un deficit uriaş de 1,1 miliarde de euro în primele cinci luni din acest an. Altfel spus, românii au cheltuit pe vacanţe în străinătate 2,5 miliarde de euro în ianuarie-mai anul acesta, în timp ce străinii au cheltuit în ţară 1,4 miliarde de euro.

Dacă se păstrează acest ritm, deficitul pe turism se va duce la 2,64 miliarde de euro până la final de an. Nici războiul din Ucraina, COVID-19, inflaţia sau creşterea dobânzilor nu au domolit „foamea“ românilor de-a merge în vacanţe în afara ţării.

ADVERTISING

Pe de altă parte, pentru educaţie, românii alocă cei mai puţini bani, piaţa de carte fiind estimată la doar 75-80 milioane de euro anual, de circa 80 de ori mai puţin faţă de suma alocată pentru călătoriile în străinătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇