Rată uriașă de teste de salivă fals pozitive la elevi. Rafila crede că părinții nu știu să le folosească

Rată uriașă de teste de salivă fals pozitive la elevi. Rafila crede că părinții nu știu să le folosească

Testarea elevilor a produs un val de critici, mai ales după ce marți ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că din 86 de rezultate pozitive, doar 16 au fost confirmate și cu test PCR.

Întrebat de acest lucru, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că și el este surprins de situație, însă o pune mai degrabă pe seama faptului că nu toți părinții au înțeles cum să folosească și să interpreteze corect testele de salivă.

”Sincer să fiu, într-adevăr, pentru mine e surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înțeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înțeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obișnuința de a lucra cu aceste teste și chiar de a le interpreta.

ADVERTISING

De exemplu, ele au interval de citire a rezultatului între 15 și 30 de minute. Dacă depășești intervalul de 30 de minute și apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv. Dar poate că părinții încă nu stiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate”, a precizat ministrul Sănătății.

În orice caz, el a subliniat că ”faptul că totuși am găsit niște copii pozitivi înseamnă că au fost 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor și asta este foarte important”.

Despre venirea unui nou lot de teste, astfel încât să fie asigurată continuitatea procesului, nici Arafat și nici Rafila nu au putut să răspundă clar, motivând că sunt implicate aici IGSU și Ministerul Educației.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇