Un nou scandal cu testele de salivă din școli. Au venit, dar sunt la grămadă. Cîmpeanu zice că un set se face într-un minut. Arafat nu vede o problemă

Un nou scandal cu testele de salivă din școli. Au venit, dar sunt la grămadă. Cîmpeanu zice că un set se face într-un minut. Arafat nu vede o problemă

Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenția, vineri seara, că testele de salivă care ajung în şcoli nu sunt ambalate individual şi sunt „fără instrucţiuni, fără prospect”. „Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a spus senatorul USR. Sâmbătă, informația a fost confirmată atât de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și de șeful DSU, Raed Arafat.

În timp ce ministrul Educației a zis că la inspectorate s-au făcut simulări și într-un minut poți să aduni într-o punguță tot ce face parte din test, iar instrucțiuni există una la fiecare pungă mare și vor fi multiplicate de școli, Raed Arafat a zis că nu vede nicio problemă în felul în care au fost livrate testele și că nu trebuie multiplicate instrucțiunile.

Vineri seara, senatorul USR Ştefan Pălărie a postat mai multe fotografii cu pungile la care a făcut referire.

În seara asta sau mâine domnul ministru Sorin Mihai Cimpeanu va ieși triumfător la toate televiziunile să anunțe...

Publicată de Ștefan Pălărie pe Vineri, 26 noiembrie 2021

"Ordinul este ca joi toţi copiii din şcoală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete. Stimate domn Cătălin Botezatu, stimaţi domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aştepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belşug şi Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta", a adăugat Pălărie.

teste-saliva-pentru-scoli
Foto: Facebook Ștefan Pălărie

Senatorul USR a atras atenţie asupra gradului de încredere pe care îl vor avea rezultatele acestor teste.

teste-saliva-pungi-scoli
Foto: Facebook Ștefan Pălărie

"Vă daţi seama cât de #deîncredere vor fi rezultatele testelor în care profesori obosiţi şi scârbiţi de lipsa de respect, vor sta ore întregi să pună cu mâna în punguţe cumpărate de ei căpăcele, beţişoare şi pliculeţe. (...) Mulţumesc profesorilor care semnalizează batjocura asta în formă continuată presărată peste mizeriile de probe interviu pentru directori organizate în cele mai multe dintre şcolile româneşti", a încheiat el.

ADVERTISING

Sorin Cîmpeanu: Asamblarea unui set poate fi realizată într-un minut

În replică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că asamblarea unui set de două teste de salivă, cu toate componentele poate fi realizată într-un minut, fiind folosite mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură.

Sorin Cîmpeanu a afirmat, sâmbătă, la Digi 24, că toate ţările au avut această problemă cu testele de salivă care nu erau asamblate.  

„Conform discuţiilor cu IGSU, care a realizat contractarea şi livrarea acestor teste, am fost informat la Ministerul Educaţiei că această modalitate de livrare în formă comună, cutii de 25 şi 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade către toate ţările europene care au avut la rândul lor această problemă. E drept, la un nivel mai scăzut deoarece în multe ţări testarea s-a putut organiza în şcoli”, a transmis ministrul Educaţiei.  

ADVERTISING

Întrebat cine se va ocupa de asamblarea kiturilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Îmi place să cred că Ministerul Sănătăţii, care a promovat deja şi e publicată în Monitorul Oficial instrucţiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, în condiţiile în care s-a ştiut ce tipuri de teste au fost achiziţionate, se va implica şi pentru ca personalul medical din şcoli, acolo unde există, să se implice în această modalitate de testare şi de distribuţie”.   Sorin Cîmpeanu a precizat că un set cu două teste se poate asambla într-un minut.  

„Secretarul de stat care se află la sediul Ministerului Educaţiei a filmat o astfel de procedură prin care într-un minut a reuşit să asambleze un set de două teste cu toate componentele şi să adauge şi certificatul de conformitate şi instrucţiunea. A folosit mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar, care pentru o parte au fost livrate, pentru o altă parte inspectoratele şcolare judeţene, precum Ialomiţa, de exemplu, a achiziţionat pungi sterile cu fermoar”, a declarat ministrul Educaţiei.

ADVERTISING

Raed Arafat: Dura mai mult să le livrăm asamblate. Nu văd problema!

Despre subiect a vorbit și secretarul de stat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferință de presă alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Raed Arafat a susținut că s-a optat pentru livrarea testelor în această formă de prezentare pentru ca ele să ajungă cât mai repede în școli. Și că nu vede o problemă în asamblarea testelor.

”Aceste teste și când am adus antigen rapide, ele vin în cutii de 25. Sunt bețisoarele, containerul de soluție, locul în care faci amestecul (recipientul - n.red.) și caseta în care pui să vezi testul. Nu vin asamblate. Vin separate.

Și când facem testele, le asamblăm și testăm. Dacă ceream testele asablate prin ONAC, fie nu găseam, fie veneau foarte târziu, pentru că cineva trebuie să le ia, să le asambleze și apoi să le livreze. Dura mult mai mult.

Nu văd o problemă în a asambla cele 3 sau 4 componente”, a mai spus Raed Arafat.

Acesta a susținut că toate testele vin însoțite de instrucțiuni. Și că nu se pune problema nevoii de multiplicare a unor fișe cu instrucțiuni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇