Salvați Copiii cere urgentarea testării antigen în școli. Organizația consideră că, înainte ca pandemia să se agraveze din nou, este necesară implicarea, măcar în primele săptămâni, a cadrelor medicale și, prin participare voluntară, a părinților sau studenților din domeniile socio-medicale.
Acest lucru ar putea asigura un start eficient și instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultățile și riscurile procesului de testare.
Astfel, decizia de testare trebuie luată de consiliile de administrație ale școlilor. Din discuțiile avute cu părinții implicați în programele socio-educaționale derulate de Salvați Copiii la nivel național, rezultă faptul că o parte dintre aceștia sunt gata să-și asume responsabilitatea testării, în timp ce alții doresc ca testele să fie realizate în școală.
Testarea periodică a copiilor cu testele antigen cu salivă este non-invazivă, sigură din punct de vedere medical și ușor de utilizat (inclusiv de către copii).
De altfel, Salvați Copiii a solicitat autorităților pregătirea sistemului de învățământ pentru utilizarea acestor teste cu salivă încă din luna aprilie a acestui an, invocând sutele de studii de specialitate care demonstrau acuratețea și caracterul practic, dar și experiența altor state (Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia), care au integrat imediat această soluție medicală în setul lor de măsuri de susținere a participării școlare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protecției sanitare în școli.
„Într-o societate în care sistemul educațional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, și în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranței medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educațional al acestei țări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Datele statistice privind abandonul școlar (anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflați în afara școlii (275.000 de copii între 7 și 17 ani) și analfabetismul funcțional (41% la citire, 46,6% la matematică și 43,9% la științe) ne obligă să fim responsabili cu generațiile actuale de elevi și să emitem soluții și poziții doar despre ce putem face și cum putem contribui ca participarea școlară a copiilor să fie continuă și lipsită de riscuri.
Săptămâna trecută, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări cu privire la procedura de testare a elevilor şi de raportare a testelor pozitive. El a prezentat testarea ca nefiind obligatorie, deși cei care nu se testează nu au voie la cursurile cu prezență fizică.
“Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli.
Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziţionare. Nu este obligatorie.
Dacă în şcoala respectivă cadrele didactice se exprimă în vederea organizării procesului de testare în şcoală înseamnă că este dorinţa lor, nu este o obligaţie. Dacă nu fac acest lucru, elevii vor avea testele şi vor putea fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau reprezentanţilor legali”, a afirmat ministrul Educaţiei, joi, într-o conferinţă de presă.