Testele de salivă pentru elevi vor putea fi făcute ori acasă ori la școală, după cum stabilește fiecare unitate de învățământ

Testele de salivă pentru elevi vor putea fi făcute ori acasă ori la școală, după cum stabilește fiecare unitate de învățământ

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări cu privire la procedura de testare a elevilor şi de raportare a testelor pozitive, joi seară. El a prezentat testarea ca nefiind obligatorie, deși cei care nu se testează nu au voie la cursurile cu prezență fizică.

Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli. Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziţionare. Nu este obligatorie.

ADVERTISING

Dacă în şcoala respectivă cadrele didactice se exprimă în vederea organizării procesului de testare în şcoală înseamnă că este dorinţa lor, nu este o obligaţie. Dacă nu fac acest lucru, elevii vor avea testele şi vor putea fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau reprezentanţilor legali”, a afirmat ministrul Educaţiei, joi, într-o conferinţă de presă. 

La decizia şcolii, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinţi sau în şcoală.

Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia - dacă este negativ, continuă cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

ADVERTISING

”Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, şcoala va decide dacă doreşte şi are condiţii, dar şi disponibilitatea cadrelor didactice pentru testare în şcoală, dacă nu, vor fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a tutorilor legal.

Rezultatul va fi trimis prin e-mail la şcoală.

ADVERTISING

”E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a mai precizat ministrul.

Acesta a făcut apel la responsabilitatea părinţilor.  

”Fac un apel la responsabilitatea părinţilor pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii”, a declarat Cîmpeanu.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇