Primele teste de salivă pentru elevi ajung azi în școli. Rafila face clipuri video prin care să învețe părinții și profesorii să le folosească: Mă ofer voluntar

Primele teste de salivă pentru elevi ajung azi în școli. Rafila face clipuri video prin care să învețe părinții și profesorii să le folosească: Mă ofer voluntar

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să realizeze clipuri video prin care părinții și profesorii să învețe cum să testeze copiii de Covid.

El a precizat că se oferă voluntar pentru efectuarea filmărilor, ținând cont de faptul că este medic. Clipurile video vor fi apoi difuzate la TV și în mediul online.

”Testele rapide ajung în aceste zile în școli. Am o idee și vreau să o pun în practică personal, trebuie să facem niște filme instructive, cum se fac aceste teste, eu mă ofer voluntar, pentru că după cum bine știți sunt medic.

ADVERTISING

Se pot difuza la TV, în mediul online, toată lumea poate învăța extrem de rapid cum se fac aceste teste”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat cum comentează faptul că unii profesori și părinți se tem să realizeze aceste teste, pentru că nu au cunoștințe medicale, ministrul a explicat că acestea pot fi făcute cu ușurință de oricine. Important, spune el, este ca aceste persoane să fie instruite.

”Cred că nu are importanță cine face testul, nu trebuie să fie cadru medical, pentru că nu e un test medical, nu înțeleg care e problema. Important este să fii instruit, filmele educative de informare sunt extrem de ușor de realizat și răspândit”, a subliniat Rafila.

ADVERTISING

În ceea ce privește testele efectuate de părinți acasă, ministrul a spus că veridicitatea acestora nu poate fi verificată, dar este foarte important ca, în cazul în care rezultatul este pozitiv, aceștia să anunțe autoritățile.

Mai mult, Rafila a subliniat că părinții nu trebuie să trimită copiii la școală, dacă au simptome și să îi testeze cât mai rapid.

”Nu poate fi verificată veridicitatea testelor făcute acasă, dar părinții trebuie să fie încurajați să declare în cazul în care testul este pozitiv și să nu trimită copiii la școală. Nu trebuie trimis copilul la școală nici dacă are simptome și trebuie testat cât mai rapid, pentru că este foarte important să primească ulterior medicația corespunzătoare”, a conchis Rafila.

ADVERTISING

Primele teste ajung azi în școli

Primele teste rapide din salivă vor ajunge azi în școli, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că azi vor fi distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.

”Termenele de livrare au fost 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie, din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi, să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări planificate”, a declarat, joi, ministrul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇