94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste Covid la clasă

94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste Covid la clasă

94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste Covid-19 pe bază de salivă elevilor, la clasă, conform unui sondaj realizat de Fundaţia World Vision România.

Mai mult de 93% dintre profesori spun că nu au primit, până la acest moment, niciun fel de instructaj legat de cum se folosesc testele Covid-19 pe bază de salivă. Acest lucru în condiţiile în care trei din patru profesori au spus că în şcoala unde lucrează nu există asistent medical şcolar sau medic.

În plus, doar puţin peste jumătate dintre profesori spun că au suficient dezinfectant de mâini pentru a desfăşura corect procedura de testare.

ADVERTISING

Astfel, peste 83% dintre profesori se tem foarte mult sau oarecum că s-ar putea infecta cu Covid-19 dacă realizează testele.

Respondenţii în cadrul sondajului realizat de World Vision România sunt în proporţie de 75% din mediul rural.

Legat de eficienţa pentru combaterea pandemiei a testării pe bază de salivă a elevilor, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte eficientă, 44% consideră că este oarecum eficientă şi 28% consideră că nu ajută semnificativ.

În proporţie de 74%, profesorii consideră că ar fi mai bine ca părinţii să testeze acasă copiii, în loc să fie testaţi la şcoală.

ADVERTISING

Și părinții trebuie instruiți

World Vision România atrage însă atenţia că, în mediul rural, acolo unde activează majoritatea profesorilor respondenţi, părinţii trebuie de asemenea instruiţi cu privire la folosirea testelor COVID-19, precum şi despre importanţa vaccinării şi a metodelor de prevenire a răspândirii virusului.

Din păcate, rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22%, conform datelor oficiale.

În ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5% sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indeciși și 77,5% nu sunt de acord.

ADVERTISING

World Vision România: Testarea pe bază de salivă riscă să devină ineficientă

World Vision România atrage atenţia că testarea pe bază de saliva în şcoli riscă să devină ineficientă dacă nu va exista o metodologie clară de aplicare a acestor teste şi decizii coerente, transmise într-un limbaj clar profesorilor, părinţilor şi copiilor.

În acest moment, având în vedere că nu este clar asumată responsabilitatea realizării acestor teste, precum şi procentul covârşitor de 94% dintre profesori care spun că nu se simt confortabil să le realizeze şi intenţia extrem de mică de vaccinare din mediul rural, testarea Covid-19 a elevilor în mediul rural riscă să se transforme într-un eşec.

World Vision România solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor în toate şcolile din România, fie că sunt din mediul rural sau urban.

Sesiunile trebuie susţinute de personal specializat, precum asistenţi medicali, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Atât profesorii, cât şi părinţii din mediul rural trebuie să primească informaţii clare cu privire la testare COVID-19 pe bază de salivă a copiilor. World Vision România continuăm să susţină în mediul rural campania de vaccinare şi importanţa metodelor de prevenire a răspândirii COVID-19. Suntem aproape de elevii, părinţii şi profesorii noştri şi le transmitem toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie, zi de zi, dar este nevoie de mai mult și de decizii ferme din partea autorităților centrale.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇